Otvoren prvi poziv za finansiranje inovacija – projekat „agROBOfood“

poziv robot

Poziv traje do 31. maja, 2020. godine, a početak implementacije za izabrane projekte je septembar 2020. godine.

Otvoren prvi poziv za finansiranje inovativnih eksperimenata u okviru evropskog projekta „agROBOfood“.

Malim i srednjim preduzećima 2,65 miliona evra

Institut BioSens u saradnji sa 38 partnera iz Evrope kroz projekat agROBOfood podstiče građenje snažnog evropskog ekosistema koji će omogućiti efektnu primenu robotskih tehnologija u poljoprivredno- prehrambenom sektoru.

Projekat agROBOfood (finansiran kroz program Evropske Unije Horizont 2020) povezuje svet robotike, poljoprivrede, istraživanja, nauke, razvoja i poslovanja.

U okviru projekta, realizovaće se sedam inicijalnih inovativnih eksperimenata sa različitim fokusom.

Na primer, razvoj robotske ruke za sakupljanje uzoraka zemljišta, unapređenje sistema za automatsko branje povrća u staklenim baštama, uvođenje robota za rad na niskim temperaturama i slično.

Eksperimente će nadgledati mreža Digitalnih Inovacionih Habova uspostavljenih u 7 regionalnih centara (za naš region to je Institut BioSens) koji će eksperimentima pomoći da dostignu tehničku i tržišnu zrelost.

Prvi otvoren poziv nudi ukupno 2,65 milona evra (od 300,000 do 500,000 po konzorcijumu) i usmeren je ka malim i srednjim preduzećima iz cele Evrope kojima su neophodna sredstva, kao i tehnička podrška kako bi razvili svoja inovativna rešenja u oblasti robotike, primenjiva u poljoprivredno- prehrambenom sektoru.

Ovaj poziv namenjen je preduzećima koji ispunjavaju sledeće uslove:

  • Rešavaju realan problem u poljoprivrednom sektoru
  • Imaju oformljen konzorcijum koji se sastoji od 2 do 5 članova (malih i srednjih preduzeća)
  • Svi članovi konzorcijuma su aktivna registrovana preduzeća
  • Konzorcijum se sastoji od bar jednog krajnjeg korisnika (npr. poljoprivredno gazdinstvo) i najmanje jednog preduzeća koje razvija tehnološka rešenja (npr.preduzeće koje razvija robotska rešenja za poljoprivredni sektor)
  • Konzorcijum je uspostavio kontakt sa regionalnim Digitalnim Inovacionim Habom (za naš region to je Institut BioSens- kontakt osoba je Staša Stojkov Rošić.)
  • Inovativno rešenje je bazirano na robotskim tehnologijama

Prvi otvoren poziv traje do 31. maja, 2020. godine, a početak implementacije za izabrane projekte je septembar 2020. godine.

Detaljnije o samom projektu i procesu prijave, možete pronaći na zvaničnom sajtu, a dodatna pitanja pošaljite na mejl stasa.stojkov@biosense.rs.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede