Osnažene žene – osnažena ekonomija

Osnazene zene

Osnažene žene je priča o tri neverovatne žene iz Republike Severne Makedonije koje su uprkos svemu uspele postati uspešne preduzetnice, nudeći inspiraciju drugim ženama i devojkama u zemljama jugoistočne Evrope (JIE). One su živi dokaz da kada žene imaju ista prava i mogućnosti kao muškarci, njihove porodice i zajednice će napredovati i biti uspešne.

Jasmina Kotevska iz Suvodola kod Demir Hisara je diplomirana istoričarka umetnosti, ali kaže da je njen poziv ovčarstvo: „Ovčarstvo je porodična tradicija koja izumire. Poljoprivreda je za mene bila jedina preostala opcija. Kada sam tek počela raditi s ovcama, počela sam razvijati osećaj discipline i odgovornosti. Mislim da je to pozitivno uticalo na moju ličnost. Smatram da su žene savršeno sposobne da obavljaju muške poslove, i obrnuto”.

Vangelina Parmačka iz sela Budinarci kod Berova je poljoprivrednica i vlasnica poljoprivrednog imanja. Ona kaže da ima mnogo svakodnevnih izazova: „Vođenje poljoprivrednog imanja je izazov za mene kao ženu jer moram raditi i u polju i na imanju, a da i dalje obavljam svoje dužnosti majke i domaćice”. Ipak, njena poruka je jednostavna: “Žene, budite hrabre, budite vlasnice svojih poljoprivrednih imanja, jer gdje god odlučite da aplicirate, dobićete dodatne bodove!”

Irena Naumoska iz Gorneg Konjskog kod Ohrida kaže da je imala punu podršku svog muža kada je pokrenula porodični biznis iako nije vlasnica zemlje: „U početku je bilo teško prihvatiti ženu koja vodi biznis. Moj muž se nikada nije protivio činjenici da ja vodim posao. Imam njegovu punu podršku. Dakle, sve što radimo, radimo zajedno. Vlasnica sam biznisa, vodim restoran, ali nisam vlasnica imanja. Zemljište je i dalje u vlasništvu roditelja mog muža. To ponekad može biti prepreka jer nemamo pravo da apliciramo za neke grantove državnih institucija ili strane grantove. Ali ako ste posvećeni nečemu, nikada nemojte odustati! “

Ove tri žene, kao i žene širom svijeta, otporne su i snalažljive ekonomske akterke koje prevazilaze uporne, rodno zasnovane barijere u nastojanju da ostvare ekonomsku sigurnost za svoje porodice i zajednice.

Žene daju ogroman doprinos privredi, bilo da to čine u preduzećima, na farmama, kao preduzetnice ili zaposlenice, ili radeći neplaćeni posao pružanja nege kod kuće. Ekonomsko osnaživanje žena je u centru inkluzivnog ekonomskog razvoja i prosperiteta.

Ekonomije širom sveta su otpornije, produktivnije i inkluzivnije kada umanjuju rodne nejednakosti i aktivno podržavaju ravnopravno učešće žena u svim sferama života. Zato zemlje JIE trebaju udvostručiti svoje napore da proaktivno informišu i obrazuju žene o njihovim ustavnim i zakonskim pravima na pristup, vlasništvo i suvlasništvo nad zemljištem i drugim oblicima imovine, finansijske usluge, nasledstvo i prirodne resurse.

Regionalni projekti „Podrška ekonomskoj diverzifikaciji ruralnih područja u jugoistočnoj Evropi“ i „Otvoreni regionalni fondovi za pravnu reformu u jugoistočnoj Evropi“ koje implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomski razvoj i saradnju podržavaju žene kako bi ostvarile svoj ekonomski i društveni potencijal. Jedan od ciljeva je osnaživanje žena iz ruralnih područja da ostvare svoja prava na zemljište, liderstvo, mogućnosti i izbore, kako bi mogle prodavati svoje proizvode i dati snažan doprinos inkluzivnom ekonomskom rastu.

Uz ovakvu podršku, žene su osnažene da izgrade bolji život, ostvare veći prihod i kreiraju biznise koji obezbeđuju radna mesta i podstiču lokalnu ekonomiju.

POGLEDAJTE VIDEO 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede