Osiguranje proizvodnje na samo 15% obradivih površina

soja nakon grada 2

Osiguranje poljoprivrede slabo, ali ipak beleži rast.

Samo 12 do 15 odsto od ukupno obradivih površina u Srbiji je osigurano, a za privatna gazdinstva je to tri odsto i to je jako loše.

U Novom Sadu je tokom Međunarodnog poljoprivrednog sajma održana konferencija „Vreme je za sigurnu poljoprivredu“ koju je organizovalo Udruženje novinara za poljoprivredu AGROPRESS.

Obraćajući se učesnicima Senad Mahmutović, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, istakao je da je država sa svoje strane mnogo učinila poslednjih godina kako bi subvencijama ohrabrila poljoprivrednike na osiguranje svoje proizvodnje.

„Mi kao ministarstvo pomažemo poljoprivrednike da se zaštite od nepredvidivih vremenskih uslova kroz mnoge vidove. To su subvencije za navodnjavanje, za nabavku protivgradnih mreža, modernizujemo sistem protivgradne odbrane, ali i kroz direktnu finansijsku pomoć za osiguravanje useva“, rekao je Mahmutović.

Ona se, kako je naveo, kreće od 40, 45, pa i do 70 odsto za pet okruga. „Podstičemo i lokalne samouprave da sufinansiraju osiguranje kako bismo sveli na minimum rizik za poljoprivrednike, za njihovo dobro, ali i za građane kao kupce“, rekao je Mahmutović, a navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede.

osiguranje

Prema rečima Gorana Đakovića predsednika ovog Udruženja, poljoprivrednici se i dalje nerado odlučuju na osiguranje proizvodnje.

„Teško im je da odvoje dinar za osiguranje, a bez toga ćemo propasti i to kažem jer sam i sam poljoprivrednik. Imamo primer malinara i kupinara koji su ove godine imali fantastičnu cenu i zamislite kako je onima kojima je grad sve uništio. Da ne pominjem bolesti koje napadaju voće i useve nakon nepogode a vi nemate prihode. Taj trošak je samo dva ili tri dinara po kilogramu. Na primeru šljive, to je osam do devet hiljada dinara po hektaru koje treba da platite za učešće i zaista nema jeftinije mere nego što je osiguranje“, kaže Đaković.

Osiguranje proizvodnje kod 3 odsto privatnih gazdinstava

Predstavnik Dunav osiguranja Miodrag Mladenović istakao je podatke, za koje je naveo da su poražavajući. „Samo 12 do 15 odsto od ukupno obradivih površina u Srbiji je osigurano, a za privatna gazdinstva je to tri odsto i to je jako loše. To moramo svi zajedno da promenimo“, kaže Mladenović.

Srpski poljoprivrednici umesto da osiguraju useve, kažu agrarni novinari, i dalje sa zebnjom gledaju u nebo. „Prognoza je pouzdana za nekoliko dana, ali na duži rok ili sezonski ne možemo tačno da predvidimo vreme, a to je bitno za poljoprivrednike. Zato moraju dobro da razumeju poruke, ali i to im ne vredi mnogo ako nema zaštite ili nisu osigurani“, kaže Nedeljko Todorović, meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede izdvojilo je preko 1,25 milijardi dinara za subvencije osiguranja u 2020. godini. Svake godine sve više novca se izdvaja a broj zahteva prešao je 27.000 korisnika osiguranja.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede