Najvažnije izmene IPARD programa

radarski centri oluja njiva

Izmene IPARD programa, između ostalog, odnose se i na mogućnost korišćenja avansa 

Zakon o izmeni i dopuni Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju objavljen je 30. novembra 2021. godine („Službeni glasnik RS”, br. 41/09, 10/13 – dr. zakon, 101/16, 67/21 – dr. zakon i 114/21).

ipard fond
Što se tiče korisnika IPARD podsticaja, najvažnija izmena nastala donošenjem Zakona, odnosi se na omogućavanje isplate avansa do 50% od odobrene vrednosti podsticaja, nakon donošenja rešenja o odobravanju projekta, uz dostavljanje bankarske garancije ili drugog propisanog sredstva obezbeđenja koje odgovara iznosu od 110% zahtevanog iznosa avansne isplate, ističe Zorica Zdravković, savetodavac za agroekonomiju PSSS.

To praktično znači da će se IPARD korisnicima na samom početku, unapred, obezbediti značajan deo finansijskih sredstava za realizaciju planirane investicije. Mogućnost korišćenja avansa trebalo bi da mnogim potencijalnim korisnicima bude motivišući faktor za investiranje, dok sa druge strane avansna plaćanja uticaće na poboljšanje korišćenja EU finansijskog doprinosa i smanjenje rizika od povraćaja sredstava EU.

Zakon propisuje, ukazuje Zdravković, da se rešenje po zahtevu za odobravanje avansne isplate IPARD podsticaja donosi u roku od mesec dana od dana pokretanja postupka, a precizirani su i rokovi za odobravanje projekta (od 9 meseci), kao i konačnu isplatu (od 6 meseci), od dana pokretanja postupka.

Razmatranje zahteva za IPARD podsticaje samo uz obaveznu dokumentaciju

Kako bi se smanjilo vreme obrade zahteva, izmenom Zakona, propisana je obavezna dokumentacija prilikom podnošenja zahteva za IPARD podsticaje – propisan uredno popunjen obrazac zahteva, uredne ponude, poslovni plan i popis imovine na dan 31. decembar prethodne godine u odnosu na godinu u kojoj se podnosi zahtev, u suprotnom se zahtev odbacuje bez razmatranja.

Ako zahtev sadrži formalni nedostatak isti se može dopuniti u roku koji ne može biti kraći od 8 dana niti duži od 20 dana. Takođe, napominje Zdravković, zakonom se propisuje mogućnost samo jedne izmene odobrenog projekta u postupku za ostvarivanje prava na IPARD podsticaje, kao i obustavljanje postupka zbog prestanka postojanja stranke.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede