Nagrađeni najbolji na konkursima i započet projekat Medeno Dolovo

nagradjeni najbolji

Nagrađeni najbolji na konkursima „Veliko srce za poslednju oazu“ i „Ja čuvam prirodu, a ti?“.

U subotu 27. novembra održana je radionica „Budi deo prirode“ za đake iz OŠ „Aksentije Maksimović“ iz Dolova.

U okviru projekta „Deliblatska peščara budućim generacijama“, a u organizaciji udruženja „Srbija moj dom“ u prostorijama Doma kulture „25 maj“ iz Dolova đaci su imali priliku da se najpre posetom izložbe „Vetar, pesak, čovek“ – Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Pančeva i obilaskom Deliblatske peščare i lokaliteta Volovske paše u jesenjem oktobarskom danu upoznaju sa najvećom kontinentalnom peščarom u Evropi.

Na osnovu impresije i doživljaja sa izleta i eko radionica iz Deliblatske peščare đaci su mesec dana kasnije u subotu 27. novembra imali priliku da se na literarnom konkursu takmiče za najlepšu priču pod naslovom „Veliko srce za poslednju oazu“. Nakon ocene stručnog žirija proglašeni su najbolji radovi. Prvo mesto za najlepšu priču osvojila je Katarina Kostić, drugo mesto Ivana Marković i treće mesto Nevena Debeljački.

Đacima sa najboljim pričama o Deliblatskoj peščari uručene su diplome. Eko radionica nastavljena je prikazivanjem dokumentarnih filmova o prirodi Deliblatske peščare i zaštiti životne sredine. Đaci su ovom prilikom pogledali i priču o Dolovu, kroz film „U dolovima ravnice“.

Završeni deo ekološke radionice „Budi deo prirode“ održan je u okolini škole „Aksentije Maksimović“ iz Dolova gde su đaci posadili sadnice medonoskog drveća, a koje je obezbedilo pčelarsko društvo „Banatski pčelari“ iz Dolova.

Nagrađeni najbolji i na foto konkursu

Po završenom foto konkursu „Ja čuvam prirodu, a ti“ koji je trajao od 18. oktobra do 18. novembra, a koji je bio namenjem mladima od 15 do 30 godina, odazvao se veliki broj mladih iz različitih krajeva Srbije. Za najbolje fotografije iz oblasti zaštite životne sredine bile su predviđene i vredne nagrade: Planinarski šator, planinarski ranac i planinarski štapovi.

Prvo mesto osvojila je Teodora Travica iz Zaklopače, Aleksandar Veličković iz Klenja i treće mesto – Nada Mandić iz Bogatića. Ideja foto konkursa koja je potekla iz Dolova, imala je za cilj da motiviše mlade iz cele Srbije da učestvuju na različim ekološkim radionica i zajedno čuvaju prirodu za buduće generacije.

Projekat Deliblatska peščara budućim generacijama sprovodi se pod pokroviteljstvom Ministarstva zaštite životne sredine, a i uz podršku kompanije Vetroelektrane Balkana, Vojvodina šume, Zavoda za zaštitu spomenika kulture Pančevo, MZ Dolovo, Doma kulture „25. maj“ Dolovo i OŠ „Aksentije Maksimović“ iz Dolova.

Započet projekat Medeno Dolovo

nagradjeni Sadnja

U subotu i nedelju u organizaciji pčelarskog društva „Banatski pčelari“ započeta je sadnja medonosnog drveća po različitim ulicama, dolovima i bregovima Dolova. U okviru projekta „Medeno Dolovo“ koji je finansiran od strane Grada Pančeva kupljeno je 500 sadnica evodije i 1.000 sadnica mađarskog bagrema.

Ove medonosne biljke u budućnosti predstavljaće pravi medni raj za pčele, gde će pored ukusnog meda i opojnih mirisa dolovci uživati i u čistom vazduhu i hladovini.

Bogata produkcija nektara i polena, evodiju svrstava u značajne medonosne vrste. o njenom značaju kao medonosne vrste govori i podatak da je 1ha zasada evodije dovoljan za 500-1.000 kg  meda  koliki je i prinos  bagrema najpoznatije medonosne vrste drveta.

Predsednik društva „Banatski pčelari“ Radovan Šofej, ističe da je ova akcija po mnogome značajna, jer će unaprediti pčelinju pašu i poboljšati kvalitet rada pčelara. Ovo je bila samo jedna u nizu od planiranih akcija, gde je cilj da se do polovine decembra završi kompletna sadnja, a već od sledeće godine i nega zasađenih biljaka.

Učešće u sadnji uzeli su i đaci iz OŠ „Aksentije Maksimović“ iz Dolova, kao i udruženje „Srbija moj dom“. Akciju su podržali: MZ Dolovo, Dom kulture „25.maj“ Dolovo, JKP „Dolovi“ Dolovo.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede