Na 6. Roglju o razvoju turističkih manifestacija

na roglju

Na Roglju, Festivalu vojvođanskih festivala, o kategorizaciji, usklađivanju kalendara, digitalizaciji.

Festival vojvođanskih festivala “Rogalj” okupio tridesetak organizatora manifestacija koje se tokom godine održavaju u Vojvodini.

Na vojvođanskom Salašu 137, nadomak Novog Sada, održan je VI Festival vojvođanskih festivala – Rogalj. Gosti ovogodišnjeg Roglja bili su predstavnici opštine Krupanj, sa manifestacijom „Plodovi Rađevine“.

O temama značajnim za razvoj turističkih manifestacija govorilo se na Roglju u okviru panel diskusije „Značaj manifestacionog turizma za razvoj lokalne turističke destinacije“.

Na Roglju o kategorizaciji, usklađivanju kalendara, digitalizaciji

Učesnici ovog skupa su prihvatili predlog da se o finansiranju manifestacija, koje se održavaju u selima i gradovima u Vojvodini, razgovara u nadležnom Sekretarijatu Vlade Vojvodine, a da međusobno razgovaraju o kategorizaciji ovih brojnih priredbi.

Predloženo je da se razmotri i uskladi kalendar ovih događaja, kao i da se zatraži podrška u promovisanju od javnog servisa Vojvodine. Takođe je predloženo da se i u svakoj lokalnoj zajednici početkom godine razgovara o organizaciji pomenutih događaja i da se u ceo posao uključe i turističke organizacije, sa čijim učešćem u poslu i organizaciji mnogi organizatori ovih priredbi nisu bili zadovoljni.

Učesnici rasprave o profilu pomenutih priredbi su prihvatili sugestiju da organizatori Roglja sačine model i format za digitalizaciju programa i sadržaja, kao i da obave edukciju na terenu o savremenom plasiranju informacija o ovim priredbama.

rogalj%20otvaranjeNenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam, u razgovoru sa novinarima za „AgroServis plus” je rekao da nije bitno da li su manifestacije velike ili male, već je važan njihov sadržaj, namena i održivost. Podsetio je da u Vojvodini ima skoro hiljadu različitih manifestacija koje je potrebno da negujemo.

„Važno nam je da to svi prepoznajemo – od lokalne zajednice do nivoa Republike. Nije realno da se sve ove priredbe finansiraju samo iz jednog izvora. Mislim da je dobro zalaganje organizatora Roglja da se izvrši kategorizacija priredbi i da se uskladi kalendar. Isto tako važno je da se iz cele Srbije priredbe međusobno prožimaju i sarađuju jedna sa drugom, da dopunjuju programe i podižu standard u organizovanju“, rekao je Ivanišević.

Uručene Zlatne plakete Roglja

Ovo je bila prilika da za minuli rad Zlatne plakete Roglja prime: Za seoskog neimara – Čedomir Keco, Mesna zajednica Mužlja za organizaciju i podršku seoskim manifestacijama, Bodrog fest iz Bačkog Monoštora – manifestacija godine 2021. za uspešnu organizaciju manifestacije, a Likovna kolonija Likovna kolonija „Cosmic art – Ljubiša Marić“ i mesna zajednica Vojka za promociju likovne umetnosti kroz manifestacije .

U okviru Roglja održan je 17. Međunarodni  Bean festival uz učešće trideset takmičarskih ekipa. Glavna nagrada je bila šporet na drva „smederevac” i zlatni pehar, a osvojio ga je Vladimir Dudaš iz Bačkog Petrovca.

rogalj%20likovna1U okviru festivala održane su humanitarne Ravničarske igre. Ovoga puta, humanitarna pomoć namenjena je Uni Bihorac (2013), koja se od malena bori za život zbog dijagnostifikovane bolesti artrogriposis, srčane mane i teškog oštećenja sluha.

Manifestacija je održana pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine turizma i telekomunikacija , Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam i Gradske uprave za privredu i turizam Novog Sada.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede