Kim se uglavnom gaji radi semena koje sadrži u proseku oko 60% etarskog i 15% običnog ulja, 20% belančevina, do 8% tanina, smole, voska… Etarsko ulje se dobija iz
sveže požnjevenih i zdrobljenih plodova.
Kim je domaći prirodni lek koji se daje kao diuretik, digestiv. Koristi se i u veterini, prehrambenoj industriji, kulinarstvu kao začin.
Kim je dvogodišnja biljka. U prvoj godini razvija rozetu listova, a u drugoj cvetna stabla, cvetove i plodove. Koren je vretenast, stablo uspravno, razgranato visine 50-90 cm, grana se pri vrhu.
U pogledu uslova uspevanja je skroman. Seje se rano u proleće sredinom marta. Može kao čist usev ili sa nekim strnim žitom koje se ređe poseje. Zahteva dosta vlage, plodna i strukturna zemljišta.Seje se vrstačno, širokoredo 40-50 cm, u redu 2 cm, dubina 2-3 cm, sa 10-15 kg/ha semena.
Posle nicanja treba ga kultivirati, može i više puta. U jesen se štiti od mraza dubokim zagrtanjem, a u proleće se redovi drljačom odgrnu. Cvetna stabla se pojave već u aprilu.Sazreva ravnomerno, a seme se jako osipa, pa se zato rano žanje, pre pune zrelosti – kada 60% plodova dobije mrku boju. Žanje se kombajnom za žito jednofazno. Posle žetve seme se dosušuje veštački do 12% vlage.
Autor: Svetlana Zlatarić, dipl. inž.
psss.rs