Kako negovati prelepu orhideju Phalenopsis

orhideja bela

Phalenopsis je poslednjih decenija postala

orhideja bela

najtraženija vrsta orhideje.

Biljka ima vrlo otmen izgled, raskošne cvetove koji dugo traju i lako se održava. Poreklom je iz tropskih šuma jugoistočne Azije, pa zato traži nešto višu temperaturu, povećanu vlagu i polusenku.

U kućnim uslovima je prilagođena za temperaturni opseg od 18-32 °C i vlažnost vazduha preko 60 %. Ako se ne pridržavamo ovog temperaturnog režima i vlage, doći će do opadanja cvetova. Isto tako, ako biljku izložimo direktnoj svetlosti dobiće ožegotine i uginuće, a pri vrlo slaboj svetlosti potamneće joj lišće i vrlo retko će cvetati. Razlika između dnevne i noćne temperature treba da bude oko 8-10 °C.

orhideja roza

 

Falenopsisi u prirodi rastu na drveću, pa zato imaju vazdušno korenje koje upija vlagu iz vazduha ili iz kišnice koja brzo pređe preko njih. Zbog toga supstrat za sadnju orhideja ne sme da sadrži zemlju koja zadržava vlagu i u kojoj bi koren istrulio, već se pravi od grube mahovine, kore drveta, korena paprati, perlita, lišća i treseta, kako bi se voda brzo ocedila. Voda ne sme da sadrži kalcijum i zato je najbolja kišnica.

Zimi, pri nižim temperaturama, zaliva se na svakih 10 dana, dok na letnjoj vrućini to može da bude i svaki drugi dan. Zalivati samo ujutro, kako bi se lišće osušilo do mraka, da bi se sprečila trulež. Ako propustimo neko zalivanje, dobro je potopiti celu saksiju u vodu i zatim pustiti da se ocedi.

Za vreme letnjih vrućina treba orošavati vazduh i biljku, ali ne cvetove, i dobro je da se u prostoriji drži posuda sa vodom koja će isparavati. Najbolje je da saksija bude od pečene gline, zato što je porozna i dozvoljava disanje korena.

Prihranjuje se dva puta mesečno vodotopivim đubrivima sa mikroelementima sa odnosom NPK 3:1:1 i to samo polovina od preporučene doze. Hraniva se mogu dodati u vodu za potapanje, ali nikako preko lista. Pred cvetanje se može dodati đubrivo sa povećanim sadržajem fosfora. U zimskim mesecima se ređe prihranjuje.

Glavna sezona cvetanja je zima i početak proleća. Cvetovi duže traju ako biljka nije na jako toplom ili hladnom mestu i ako nije na suvoj promaji.

orhideja dve roze

 

Ako je biljka jaka, posle precvetanja može da se odreže cvetno stablo na trećem zglobu. Na taj način podstičemo razvoj novog cvetonosnog stabla, a ako imamo sreće može da se razvije i nova biljčica. Za razvoj novog cvetonosnog stabla potrebno je da prođe oko 12 nedelja.

Falenopsis reaguje na dužinu dana. Pojava novih cvetnih pupoljaka vezana je za skraćenje dana i kada noći postaju hladnije. Potrebno je da bude na sniženim temperaturama 4-5 nedelja kako bi se podstaklo cvetanje.

Orhideja Phalenopsis nije naročito zahtevna, čak i za početnike. U kući se zadovoljava uslovima u kojima uspevaju afričke ljubičice, što je učinilo da bude tako popularna vrsta.

Pripremio: Dragomir Radić, dipl. inž. polj.

PREPORUČUJEMO VAM DA PROČITATE I TEKST O PROIZVODNJI 300 RAZLIČITIH ORHIDEJA U SLOVENIJI I UŽIVATE U FOTOGRAFIJAMA

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede