U toku je Foto konkurs „Voda“, otvoren do 15.3.2022.

Foto konkurs

Foto konkurs „Voda“ – Da mladi o vodi razmišljaju na kreativan način i saznaju nešto novo.

Departman za uređenje voda Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu raspisao je Foto konkurs sa ciljem da zaintrigira mlade da na kreativan način razmišljaju o vodi. Na ovaj način, povezivanjem nauke i umetnosti, Departman daje svoj doprinos događajima koji su organizovani u Novom Sadu, u godini kada je ovaj grad Evropska prestonica kulture.

voda
Reka Grza, foto A. Mihajlović

Foto konkurs „Voda“ za srednjoškolce

Ove godine Departman će na svečani način obeležiti  Dan voda, 22. mart, pokretanjem Foto konkursa “Voda”, na koji mogu da učestvuju srednjoškolci treće i četvrte godine, svih profila. Učesnici konkursa treba da pošalju fotografiju na kojoj će voda biti u prvom planu. Inspiraciju može predstavljati voda u životnoj sredini – vodotoci, stajaće vode; agregatna stanja vode – led, para, tekuća voda; osobine vode, npr. površinski napon, rastvaranje supstanci i dr.

Moguće je fotografisati mobilnim telefonom ili digitalnim aparatom. Fotografije za konkurs slati na duv@polj.edu.rs. U mejlu naznačiti ime i prezime, razred, školu, mesto i broj mobilnog telefona. Svaki učesnik može da učestvuje samo sa po jednom fotografijom. Organizatori konkursa pozivaju učesnike da fotografije podele na svom instagram i/ili Fejsbuk profilu, označe jednu (ili obe) stranice Departmana. Broj lajkova na društvenim mrežama donosi dodatne bodove na konkursu.

Konkurs je otvoren do 15.3.2022. godine, a svečano proglašenje pobednika biće na Dan voda 22.3.2022., kada će u holu Poljoprivrednog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu, biti otvorena izložba odabranih fotografija. Žiri sastavljen od zaposlenih i studenata Departmana za uređenje voda odabraće tri najbolje fotografije i dodeliti vredne novčane nagrade:

  • 1. mesto – 30.000 dinara
  • 2. mesto – 20.000 dinara i
  • 3. mesto – 10.000 dinara.

Profesor dr Jasna Grabić sa Departmana za uređenje voda kaže da ovim konkursom žele da motivišu mlade da o vodi razmišljaju na kreativan način i saznaju i ponešto novo o ovoj supstanci koja nam život znači. Na primer, da li znate da je potrebno oko 26.000 litara vode da se uzgaji hrana potrebna za jedan dan četvoročlanoj porodici? Znate li da veliki deo stanovništva Srbije nema pristup pijaćoj vodi odgovarajućeg kvaliteta? Da li ste informisani da je u toku digitalna transformacija vodnog sektora (smart water)?

foto konkurs brosura

Racionalna potrošnja vode imperativ svih korisnika

U Vojvodini voda je od vitalnog značaja za razvoj regiona. Isušivanjem močvarnog zemljišta, izgradnjom Hidrosistema Dunav-Tisa-Dunav odvedena je suvišna voda i stvorene su plodne oranice. Omogućena je zaštita od poplava izgradnjom nasipa. Ipak, poslednjih decenija klimatske promene postavljaju nove izazove. Pojava sušnih perioda je sve učestalija, a oni sami duže traju, te racionalna potrošnja vode treba da predstavlja imperativ.

Pored toga, sve su veći zahtevi za vodom za vodosnabdevanje građana i industrije, ali i poljoprivrede, gde se primenjuje navodnjavanje radi obezbeđivanja stabilnih prinosa. Osim dostupnih količina vode veoma je bitan i njen kvalitet i to ne samo pijaće vode, već i vode koja se koristi za navodnjavanje i u rekreativne svrhe. Na žalost, svedoci smo da kvalitet često nije na zadovoljavajućem nivou, zbog postojanja brojnih zagađivača koji upuštaju neprečišćene otpadne vode u vodotoke i stajaće vode.

Departman za uređenje, korišćenje i zaštitu voda – Bogato iskustvo i interdisciplinarno znanje

Problemi vezani za vode su brojni i raznovrsni, a da bi se oni rešili potrebno je prvo prepoznati ih i početi sa njihovim rešavanjem na adekvatan i stručan način. U tom procesu upoznavanje šire javnosti i upravljača predstavlja bitan momenat, ali i školovanje stručnjaka kao što to omogućuje smer Uređenje, korišćenje i zaštitu voda na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu koji postoji već 45 godina.

Bogato iskustvo se dopunjava najnovijim interdisciplinarnim znanjima iz oblasti klimatskih promena, navodnjavanja i odvodnjavanja, kvaliteta voda, održivosti i zaštite vodnih resursa. Pored toga, uključeni su i ekonomski, tehnički i organizacioni aspekti poljoprivredne proizvodnje, vodoprivrede i komunalnih delatnosti vezanim za vode. Pri istraživanjima stručnjaci Departmana se oslanjaju na softvere, bespilotne letilice, obradu satelitskih snimaka, primenu senzora i na iskustva stručnjaka iz prakse.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede