Fondacija Ana i Vlade Divac: Uz postojeće fondove i četiri nova fonda za 2022. godinu

plodored u organskoj

U 2021. godini 12 miliona dinara za podsticaj poljoprivrednoj proizvodnji u Vranju, Prijepolju, Svrljigu i Ražnju. Ove godine podrška poljoprivrednicima u opštinama Brus, Dimitrovgrad, Veliko Gradište i Gradu Užicu

Fondacija Ana i Vlade Divac i USAID-ov Projekat za konkurentnu privredu zajedno sa lokalnim partnerima iz Svrljiga i Vranja predstavili su rezultate rada lokalnih fondova formiranih tokom prošle godine i najavili osnivanje novih fondova u Užicu, Brusu, Dimitrovgradu i Velikom Gradištu koji će započeti rad u 2022. godini. U 2021. godini formirana su četiri fonda u Vranju, Prijepolju, Svrljigu i Ražnju ukupne vrednosti od 12.000.000 dinara, a u godini pred nama fondovi u Vranju i Prijepolju biće uvećani za 3 miliona dinara.

 

fond 1

„Ovaj fond je našim korisnicima omogućio sredstva koja mogu da iskoriste za kupovinu neophodne mehanizacije i unaprede svoju proizvodnju, ali i sredstva koja mogu da iskoriste kao učešće za apliciranje za ozbiljnije finansijske podsticaje“ smatra Miroslav Marković, predsednik Opštine Svrljig.

„Tokom saradnje sa Opštinom Svrljig i Fondacijom Ana i Vlade Divac na realizaciji aktivnosti unutar Fonda za poljoprivredu dodatno su unapređeni kapaciteti Regionalne razvoje agencije Jug da kroz nove i inovativne usluge nastavi da pruža sveobuhvatnu podršku lokalnim samoupravama. Ovakva podrška daje lokalnoj samoupravi mogućnost da kreira podsticajne mere u skladu sa realnim potrebama poljoprivrednih proizvođača sa svoje teritorije, sa posebnim fokusom na određene ciljne grupe: mlade proizvođače, žene i ranjive grupe“ istakla je Dragana Stojanović, direktorka RRA Jug.

Cilj stvaranja lokalnih fondova je podsticanje poljoprivredne proizvodnje i podrška poljoprivrednicima i prerađivačima hrane da unaprede svoje poslovanje, razviju nove proizvode i tako obezbede bolje uslove života za svoje porodice i život na selu.

„Nakon svečane dodele finansijskih sredstava  za 18 nosioca poljoprivrednih gazdinstava koji su se u protekloj godini javili na konkurs, interesovanje poljoprivrednika je postalo znatno veće. Zbog toga smo u budžetu za ovu godinu predvideli dodatna sredstva za dopunjavanje Fonda u iznosu od 3 miliona. Svi anketirani korisnici, koji su na konkursu dobili sredstva iz Fonda, veoma su zadovoljni i srećni jer je formiranjem Fonda za podsticaj razvoja poljoprivrede Grad Vranje pokazao da misli na njih. Takođe, na ovaj način dobili su priliku da poboljšaju svoju proizvodnju, a samim tim i svoj materijalni položaj“ rekao je gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković.

Za fondove za poljoprivredu 35 miliona dinara

Fondacija Ana i Vlade Divac već više od 10 godina podržava razvoj malih poljoprivrednih porodičnih gazdinstava kroz donacije u sredstvima za rad i stručne edukacije. Ukupna vrednost svih devet fondova je oko 35 miliona dinara.

„Od 2020. godine razvijamo novi model za pristup izvorima finansijama gazdinstvima i srećni smo što je model zaživeo u Srbiji i što je sve više lokalnih samouprava zainteresovano da osnuje lokalni fond za podsticaje poljoprivrednicima. Uz postojeće fondove, dogovorili smo i četiri nova fonda za 2022. godinu“ istakao je Uroš Delić iz Fondacije Ana i Vlade Divac.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede