Dronovi u poljoprivredi, razlozi za primenu i upotreba u 7 različitih faza proizvodnje

dronovi

Upotreba dronova u skoro svakom sektoru privrede brzo raste, ali upotreba dronova u poljoprivrednoj industriji cveta.

Od izviđanja do bezbednosti, upotreba dronova je postala sveprisutna na velikim i malim gazdinstvima. Informacije koje bespilotne letelice prikupljaju na gazdinstvima se često koriste za bolje informisanje o agronomskim odlukama i deo su sistema koji se generalno naziva „precizna poljoprivreda“.

U mnogim oblastima, upotreba dronova je već postala suštinski deo operacija precizne poljoprivrede. Podaci prikupljeni snimanjem dronova sa polja pomažu poljoprivrednicima da planiraju svoju sadnju i tretmane kako bi postigli najbolje prinose. Neki izveštaji pokazuju da korišćenje sistema za preciznu poljoprivredu može povećati prinose za čak 5 – 10 %, što je značajno povećanje u industriji sa tipično malim profitnim maržama.

Dronovi u poljoprivredi  – Važno razumeti njihova ograničenja i funkcije

Nadgledanje zdravstvenih prilika biljaka

Jedna od upotreba snimaka dronova koja je već uvedena sa velikim uspehom je praćenje zdravlja biljaka. Bespilotneletelice opremljene specijalnom opremom za snimanje pod nazivom Indeksnormalizovane razlike vegetacije (NDVI) koriste detaljne informacije o bojamada ukažu na zdravlje biljaka. Ovo omogućava poljoprivrednicima da prate usevekako rastu, tako da se svi problemi mogu rešiti dovoljno brzo da se biljke spasu.

Dronovi koji koriste „obične“ kamere se takođe koriste za praćenje zdravlja useva. Mnogi farmeri već koriste satelitske snimke za praćenje rasta useva, gustine i boje, ali pristup satelitskim podacima je skup i u mnogim slučajevima nije tako efikasan kao bliži snimak dronom. Pošto bespilotne letelice lete blizu polja, oblačnost i loši svetlosni uslovi su manje važni nego kada se koristi satelitsko snimanje. Satelitska slika može ponuditi tačnost merača, ali snimanje dronom je u stanju da proizvede tačnu lokaciju slike do milimetra. To znači da nakon sadnje, površine sa prazninama na parcelama mogu biti uočene i ponovo zasađene po potrebi, a problemi sa bolestima ili štetočinama mogu se odmah otkriti i tretirati.

Monitoring uslova na terenu

Praćenje terena dronom se takođe koristi za praćenje zdravlja zemljišta i uslova na terenu. Dronovi mogu da obezbede tačno mapiranje polja uključujući informacije o nadmorskoj visini koje omogućavaju poljoprivrednicima da pronađu bilo kakve nepravilnosti na terenu. Posedovanje informacija o nadmorskoj visini polja je korisno za određivanje šema drenaže i vlažnih/suvih mesta koja omogućavaju efikasnije tehnike zalivanja. Neki prodavci poljoprivrednih dronova i pružaoci usluga takođe nude praćenje nivoa azota u zemljištu pomoću poboljšanih senzora. Ovo omogućava preciznu primenu đubriva, eliminisanje loših mesta za rast i poboljšanje zdravlja zemljišta u godinama koje dolaze.

dron u poljoprivredi

Sadnja i setva

Jedna od novijih i manje rasprostranjenih upotreba dronova u poljoprivredi je za sadnju semena. Automatski dronovi sejačice se trenutno uglavnom koriste u šumarskoj industriji, ali potencijal za širu upotrebu je na vidiku. Sadnja dronom znači da se veoma teško dostupna područja mogu ponovo zasaditi bez ugrožavanja radnika. Takođe su u mogućnosti da sade mnogo efikasnije sa timom od dva operatera i deset dronova koji mogu da zasade 400.000 stabala dnevno.

Primena u zaštiti bilja

Upotreba dronova za primenuprskanja već je rasprostranjena u jugoistočnoj Aziji, a Južna Koreja koristidronove za približno 30% svog prskanja u poljoprivredi. Dronovi prskalice su ustanju da se kreću po veoma teško dostupnim područjima, kao što su strma polja navisokim nadmorskim visinama. Dronovi prskalice spašavaju radnike od potrebe dase kreću po poljima sa leđnim prskalicama, koje mogu biti opasne po njihovo zdravlje. Dronovi prskalice isporučuju veoma fine aplikacije za prskanje koje se mogu usmeriti na određena područja kako bi se maksimizirala efikasnost i uštedeli troškovi hemikalija.

Upotreba u bezbedonosne svrhe

Industrija bezbedonosnih dronovase brzo razvija,  ali je takođe izuzetno korisna na farmama. Korišćenje dronova za praćenje udaljenih delova farme bez potrebe da se tamo stiže štedi dragoceno vreme i omogućava češće praćenje teško dostupnih područja. Kamere za bespilotne letelice mogu da pruže pregled operacija na farmi tokom dana kako bi se osiguralo da operacije teku nesmetano i da bi se locirala oprema koja se koristi. Bezbednosne bespilotne letelice mogu da se rasporede da nadgledaju ograde i perimetre useva. Kamere sa bespilotnih letelica se takođe koriste radi zaštite domaćih životinja lociranjem nestalih ili povređenih životinja iz stada u udaljenim područjima za ispašu. Nadgledanje udaljenih područja, za koje je nekada bilo potrebno satima hodanja, sada se može završiti za nekoliko minuta.

Oprašivanje

Neke od novijih upotreba za upotrebu dronova u poljoprivredi su još uvek u fazi testiranja i razvoja. Jedna od najpopularnijih je upotreba dronova za oprašivanje. Istraživači u Holandiji i Japanu razvijaju male dronove koji su sposobni da oprašuju biljke bez oštećenja. Sledeći korak je stvaranje autonomnih dronova za oprašivanje koji će raditi i nadgledati zdravlje useva bez stalnih instrukcija operatera.

Navodnjavanje

Nova istraživanja takođe pokazuju mogućnost za upotrebu dronova za navodnjavanje. Kako klimatske promene sve više utiču na uslove suše, stvaranje efikasnijih rešenja za navodnjavanje je odvitalnog značaja. Koristeći mikrotalasnu detekciju, bespilotne letelice su ustanju da snime veoma precizne informacije o vlažnosti zemljišta, nivoe vlage, što znači da se voda može distribuirati u polju na najefikasniji način u nastojanju da se očuvaju resursi.

Zaključak

Dronovi su već uveliko promenili poljoprivrednu industriju i nastaviće da raste njihova primena u narednim godinama. Iako upotreba dronova postaje sve korisnija malim farmerima, još je daleko dok oni postanu deo opreme svakog gazdinstva, posebno u zemljama u razvoju. U mnogim zemljama potrebno je doneti i revidirati propise o upotrebi dronova i uraditi više istraživanja o njihovoj efikasnosti u određenim zadacima, kao što su primena pesticida i prskanje. Postoji mnogo načina na koji dronovi mogu biti korisni poljoprivrednicima, ali je važno razumeti njihova ograničenja i funkcije pre nego što uložite u skupu opremu.

Pripremio: Aleksandar Stojanović, PSSS

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede