Dronovi za suzbijanje nelegalne proizvodnje duvana

dronovi

Dronovi koje je donirala kompanija Japan Tobacco International (JTI), koristiće se za vazdušni nadzor zasada duvana, kao i drugih poljoprivrednih kultura, čiji nelegalni uzgoj nanosi štetu budžetu i državnoj agrarnoj politici.

Fitosanitarnoj inspekciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije donirana su četiri drona i prateća oprema koje će inspektori koristiti za suzbijanje nelegalne proizvodnje duvana, kao i za druge poslove iz svoje nadležnosti.

Vrednost donacije je blizu 1,2 miliona dinara, a uz pomoć ovih dronova, inspektori fitosanitarne inspekcija će znatno efikasnije nadgledati zasade duvana širom Srbije čak i tamo gde je otežan nadzor zbog veličine parcela ili konfiguracije terena.

Dronovi, koje je donirala kompanija Japan Tobacco International (JTI), koristiće se za vazdušni nadzor zasada duvana, kao i drugih poljoprivrednih kultura, čiji nelegalni uzgoj nanosi štetu budžetu i državnoj agrarnoj politici.

„Srbija iz godine u godinu beleži rast proizvodnje u većini sektora, tako da ćemo ovu godinu završiti sa izvozom većim od pet milijardi dolara”, izjavio je državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Senad Mahmutović.

Mahmutović je istakao da poljoprivredna proizvodnja značajnim delom jača zahvaljujući podršci koju poljoprivrednici dobijaju u vidu subvencija.

„Sa rastom proizvodnje, rastu i iznosi podsticaja, ali i pokušaji da se subvencije steknu na nelegalan način. Zbog toga su nam od izuzetnog značaja i jačanje kapaciteta i kontrole primene subvencija“, kazao je Mahmutović.

Mahmutović je rekao da je u sektoru proizvodnje duvana ova tema posebno zanimljiva, jer se radi o proizvodnji koja je kontrolisana i u tom smislu rad inspekcije na terenu je stalan.

„Ova vredna donacija učiniće naše kolege efikasnijim i bržim, što će dodatno uticati na budžet. Koliko je to značajan segment našeg rada govori i podatak, za tekuću godinu, da smo zahvaljujući sprečavanju ilegalne proizvodnje duvana na više od 80 hektara sprečili da budžet Republike Srbije bude oštećen u iznosu od 1.354.860.000 dinara ili 11,58 miliona evra po osnovu sprečenog izbegavanja plaćanja akcize i PDV-a na rezani duvan koji se mogao proizvesti na ovim površinama“, naglasio je Mahmutović.

„U poslednjih pet godina uništeno je 793 tona nelegalno uzgojenog duvana, dok je količina nelegalnih zasada duvana smanjena za 90 odsto, čime je sprečena potencijalna šteta za budžet od čak 453 miliona evra. Ovo je jedna u nizu aktivnosti koje sprovodimo kao partner Vlade i državnih organa na prevenciji nelegalne trgovine duvanom i duvanskim proizvodima i očuvanju održivog legalnog uzgoja“, zaključio je Goran Pekez, direktor korporativnih poslova i komunikacija Japan Tobako Interancional za Zapadni Balkan.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede