Dr Đorđe Radić, prvi doktor poljoprivrednih nauka kod nas

Djordje Radic m rotated e1614549012600

Dr Đorđe Radić (Veliki Bečkerek, 22. april 1839 – Kraljevo, 11.oktobar 1922) je jedan iz plejade naučnika koji su se osim ogromnog znanja isticali i svojim rodoljubljem.

Bio je poljoprivredni prosvetitelj i naučnik, prvi doktor poljoprivrednih nauka kod nas i počasni član Srpske Kraljevske akademije.

Djordje Radic rotated e1614549063224

Na Bečkom univerzitetu je položio doktorat iz filozofije s poljoprivrednom raspravom 1867. godine.

Njegovo ime je postalo poznato i potrebno Srbiji, te ga je Knez Mihailo Obrenović više puta pozivao i angažovao. Zatražio je od dr Radića da izradi nacrt za podizanje prve poljoprivredne (zemljodelske) škole u Srbiji.

Osnivanjem Društva za poljsku privredu 1869. godine, dr Đorđe Radić je došao u Srbiju i tada započinje novi period njegovog života i rada.

Znanje koje je stekao školovanjem, kao i praktična znanja stečena obilascima i proučavanjem poljoprivrednih dostignuća većine evropskih zemalja (od 1862–1869. obišao je Austriju, Češku, Francusku, Nemačku, Italiju, Švajcarsku, Holandiju i Belgiju) stavljeno je u funkciju prosvećivanja i napretka srpskog seljaka.

O značaju i doprinosu dr Radića u utemeljenju srpske poljoprivrede najbolje govore njegova dela: preko 40 objavljenih knjiga i više od 500 objavljenih članaka, uredništvo u listovima Seljak, Težak, Domaćin, Cvetarstvo, zatim članstvo u 67 poljoprivrednih i kulturnih društava (od kojih su tri američka).

Nosilac je 14 srpskih i stranih ordenja.

Među njegovim brojnim naučnim dostignućima su hibridizacija kukuruza koju je započeo pre nego što je to učinjeno u SAD-u, dobijanje raznih sorti kukuruza i krompira, kao i novih vrsta povrća.

DSC 0847 rotated e1614549214604

Zaslužan je za proizvodnju prvog pamuka u Ugarskoj, uvođenje plemenitije rase stoke i izvođenje ukrštanja.

Izvodio je oglede sa uzgojem svilene bube, a zahvaljujući njemu su i nabavljene, za ono vreme, nove sprave i alati – gvozdeni plugovi i vršalice sa vitlom.

pano sa izlozbe

Radio je na osnivanju poljoprivrednih škola u Požarevcu, Danilovgradu i Kraljevu, obavljao poslove sekretara u Srpskom poljoprivrednom društvu i sarađivao sa svim relevantnim imenima poljoprivredne nauke u Evropi i svetu.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede