Održan 10. jubilarni Donau Soja Dan polja održive proizvodnje soje

donau soja

Donau Soja udruženje organizovalo je deseti, jubilarni „Donau Soja Dan polja održive proizvodnje soje“ u saradnji sa kompanijom Agrobiznis partner i Poljoprivrednom stručnom službom Sombor.

Najveća manifestacija posvećena održivoj proizvodnji soje

Ova jubilarna manifestacija, kao i najveća do sada, ove godine, okupila je više od 350 proizvođača, izvoznika i kupaca soje. Preko trideset semenskih i hemijskih kuća iz zemlje i inostranstva, predstavili su najkvalitetniji sortiment i najnovije tehnologije za održivu proizvodnju soje, koje su preporučene od strane Donau Soja standarda kvaliteta.

,,Današnji dan nam pruža priliku da se zahvalimo pre svega proizvođačima koji svojim napornim radom i predanošću brinu o proizvodnji kvalitetnih useva, uključujući i soju po kojoj je naša zemlja prepoznata na evropskom tržištu, ali i da se zahvalimo i svim našim partnerima, semenskim i hemijskim kućama koji već deceniju sa nama razvijaju svoje tehnologije i dele svoja iskustva u održivoj proizvodnji soje’’, navela je dr Mirjana Lalošević, ispred Donau Soja udruženja. ,,Od 10 miliona tona BEZ GMO soje koje su prošle godine proizvedene u Evropi, 14% je u Donau Soja kvalitetu. Ovaj procenat se iz godine u godinu povećava, a ono na šta smo veoma ponosni je da značajan deo dolazi upravo iz naše zemlje’’ dodala je dr Lalošević.

Donau Soja za poštovanje i primenu principa dobre poljoprivredne prakse u održivoj, regenerativnoj, proizvodnji

Na ovoj manifestaciji istaknuta je takođe i ključna uloga održive poljoprivredne proizvodnje u suočavanju sa sve izraženijim klimatskim promenama:

,,Ove godine smo bili svedoci elementarnih nepogoda, koje su kompletno uništile hiljade hektara u najznačajnijim poljoprivrednim područjima u našem regionu. Ovo je svojevrsna opomena kako promena klime utiče na stabilnost snabdevanja hranom. Nažalost, način na koji se hrana proizvodi i konzumira ima dalekosežne posledice na naše živote: intenzivne poljoprivredne prakse značajno utiču na gubitak biodiverziteta, degradaciju zemljišta i klimatske promene. Poštovanje i primena principa dobre poljoprivredne prakse u održivoj, regenerativnoj, proizvodnji na kojima Donau Soja udruženje aktivno radi sa poljoprivrednim proizvođačima, ima za cilj da spreči ili ublaži ove negativne posledice’’, navela je dr Lalošević.

Donau Soja udruženje se ponosi dostignućima u protekloj deceniji koji su rezultat posvećenog rada na unapređenju održive proizvodnje soje u Evropi. Ova manifestacija je mesto susreta i platforma za razmenu znanja, iskustava i tehnoloških inovacija, sa fokusom na dvojaki cilj – unapređenje održive poljoprivredne prakse kako bi smanjili klimatske promene, ali i prilagodili tehnologiju proizvodnje novim agroekološkim uslovima. Aktivnosti Donau Soja udruženja su podržane od Austrijske razvojne agencije (ADA).

Preporučujemo: Teški metali u zemljištu su opasni zagađivači

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede