Održan seminar „Budućnost biopreparata u Srbiji – iskustva iz Španije“

biopreparat 1

Seminar „Budućnost biopreparata u Srbiji o trenutnom stanju i perspektivama organske poljoprivredne proizvodnje u Srbiji i Španiji

Trgovinsko-ekonomsko odeljenje Ambasade Španije, u saradnji sa Španskom agencijom za izvoz i investicije (ICEX), organizovalo je seminar na temu „Budućnost biopreparata u Srbiji – iskustva iz Španije“. Seminar su otvorili ambasador Kraljevine Španije u Republici Srbiji, Njegova ekselencija g. Raul Bartolome Molina i šef ekonomskog odeljenja Ambasade Španije u Beogradu, Hose Lopes Tomas de Karansa.

Cilj seminara bio je predstavljanje trenutnog stanja i perspektive organske poljoprivredne proizvodnje u Srbiji i Španiji i u svetlu toga, upotreba bioloških preparata za prehranu i zaštitu bilja. Predstavnik španskog udruženja Biovehen (Biovegen) koje okuplja sve relevantne aktere iz oblasti razvoja i proizvodnje biopreparata (proizvodne kompanije, udruženja, tehnološke i istraživačke centre, itd.) predstavio je model javno – privatnog partnerstva, podržanog od strane Ministarstva nauke i inovacija Španije.

Po ovom modelu ovo udruženje funkcioniše služeći kao platforma i podrška za istraživanje i razvoj u ovoj oblasti kao i za efikasniju saradnju i komunikaciju svih relevantnih aktera i zastupanje njihovih zajedničkih interesa i inicijativa koje olakšavaju razvoj sektora.

biopreparat

Po informacijama koje je predstavio g. David Lapuente iz Biovehena, Španija se ističe po svom liderstvu u poljoprivrednom sektoru na međunarodnom nivou kao jedan od glavnih proizvođača i izvoznika voća i povrća. Takođe, jedan od glavnih organskih proizvođača po površini u Evropskoj uniji (EU), sa 2,4 miliona hektara.

Pored toga, trend organske proizvodnje u Španiji raste, a time i upotreba organskih preparata. Španski proizvođači organskih đubriva i preparata za prehranu nalaze se danas na čelu sektora, nudeći širok spektar proizvoda za veoma različite uslove i sorte. Na ovaj način stvorena je dobra sinergija između proizvođača tehnologije i poljoprivrednih proizvođača, omogućavajući Španiji da se pozicionira kao lider u oba segmenta. Kako bi ovo i potvrdili, publici se u nastavku predstavilo pet španskih kompanija.

Događaj je zatvoren panelom u kome su, pored Biovehena, učestvovali i Dr. Slavica Vuković iz Departmana za fitomedicinu i zaštitu životne sredine Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, g. Žarko Milutinović iz kompanije Atos fructum, g. Đuro Paunović iz kompanije Delhaize Srbija i koji su svako iz svog ugla, dali uvid u razvoj i budućnost organske proizvodnje kako u Srbiji i Španiji, tako i globalno.

Preporučujemo i ovu priču:  Autohtone sorte šljive za proizvodnju organske rakije

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede