BASF i Bosch pokrenuli projekat pametne poljoprivredne tehnologije

BASF

BASF i Bosch pokrenuli su projekat koji podrazumeva rešenja za setvu najnovije generacije.

U pitanju su automatsko prepoznavanje korova u realnom vremenu pre nicanja („zeleno-na-braon”) i posle nicanja („zeleno-na-zeleno”) i optimalno danonoćno tretiranje.

Zajedničko poslovanje sa pola-pola udela između Bosch-a i BASF Digital Farming-a osnovano je sa ciljem da na globalnom tržištu plasira i proda pametne poljoprivredne tehnologije iz jedinstvenog izvora, dobilo je odobrenje svih relevantnih zvaničnika zaduženih za kontrolu pripajanja.

Zajedničko preduzeće registrovano je pod imenom Bosch BASF Smart Farming (BBSF).

Izuzetan uspeh u poslovanju BBSF-a predstavlja otvaranje sedišta u Kelnu u Nemačkoj, kao i imenovanja iskusnih generalnih direktora Silvije Cifre Vibrov, u ime BASF-a i Florijana Gvožda iz Bosch-a da zajednički vode kompaniju. BBSF će distribuirati Smart Spraying rešenja koja Bosch i BASF unapređuju i testiraju najpre na tržištu Severne Amerike, Južne Amerike i Evrope.

Njihova pametna rešenja za setvu već su dostupna na tržištima Brazila i Argentine, a koristiće naprednu digitalnu agronomsku inteligenciju BASF xarvio platforme za optimizaciju useva kako bi poboljšali preporuku za zonsku setvu na tlu Brazila u budućnosti.

Efikasnost unapređena pametnom konfiguracijom Smart Spraying rešenja nude automatsko prepoznavanje korova u realnom vremenu pre nicanja („zeleno-na-braon”) i posle nicanja („zeleno-na-zeleno”), kao i danonoćno tretiranje.

Kombinovanje savremenih senzornih kamera kompanije Bosch i softvera sa xarvio agronomskom inteligencijom omogućava Smart Spraying sistemu da za nekoliko milisekundi precizno odredi korov u redovima zasada i nanese herbicid samo na mesto gde je on neophodan.

Ova jedinstvena konfiguracija podržava efikasniju upotrebu herbicida, a sudeći po rezultatima dosadašnjih ispitivanja, moguće su uštede i do 70% ukupne količine herbicida.

Moguće su i veće uštede sa razlikama koje zavise uglavnom od opšteg stanja polja i zastupljenosti korova na pojedinačnim poljima.

Podrška održivosti i biodiverzitetu

„Ostvarili smo još jedan važan uspeh time što smo dobili odobrenje kontrole pripajanja i napravili značajan napredak u proteklih nekoliko meseci. Osnovali smo zajedničku kompaniju, sastavili novi tim i nastavili da uspešno testiramo naše proizvode u različitim klimatskim uslovima kod različitih proizvođača”, kaže Florijan Gvožd, generalni direktor Bosch BASF Smart Farming.

„Naša Smart Spraying rešenja nastavljaju da redovno pokazuju pozitivne rezultate testova, što jasno ukazuje na to da kombinacija našeg hardvera, softvera i napredne agronomske logike odlično funkcioniše.”

„Sa Smart Spraying sistemom na tržište donosimo nova, digitalna rešenja i drugačiji pristup tretiranju korova – model koji optimizuje količinu herbicida, što dalje uvećava profitabilnost gazdinstva, jer je upotreba herbicida preciznija i efikasnija”, navodi Silvija Cifra Vibrov, generalni direktor Bosch BASF Smart Farming.

„Jedinstvena sposobnost Smart Spraying rešenja da uoči, odluči i tretira zahvaćeno područje na osnovu agronomske inteligencije nije samo finansijski pogodna za poljoprivrednike, već je dobra za okolinu, održivost i biodiverzitet.“

Bosch BASF Smart Farming ostaje na pravom koloseku plasiranjem Smart Spraying rešenja u ograničenom broju do kraja ove godine.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede