Претрага
Претрага

Da li znate šta je vodnjika i kako se pravi?

Vodnjika je tradicionalni prirodni napitak,“zimsko piće“ koje podiže imunitet i daje snagu. Mnogi smatraju da je lekovita, pa se kaže i da je „čarobni napitak“....

Vodnjika je tradicionalni prirodni napitak,“zimsko piće“ koje podiže imunitet i daje snagu. Mnogi smatraju da je lekovita, pa se kaže i da je „čarobni napitak“.

Vodnjiku su na ovim prostorima pili od davnina. To je prirodan napitak koji se pravi od šumskog voća. U toku pripreme ne dodaju se konzervansi i termički se ne obrađuje.

U narodu je poznata i kao voćna turšija, voćni rasol, venovača, zimsko piće gorštaka, piće slovenskih bogova, kraljica imuniteta…

Od čega se pravi?

Ovo piće pravi se od plodova samoniklog voća ili plodova starih sorti i šumskih plodova, najčešće trnovitih grmova. To može biti: kleka, glog, drenjine, trnjine, divlje jabuke, oskoruša, kruška takiša, šipak, šumske jagode, šumske kupine…

vodnjika

Kako se pravi vodnjika?

Ovo tradicionalno piće pravi se vrlo jednostavno. Ubrani i prikupljeni plodovi se dobro operu, očiste od peteljki i sa njih se uklone oštećeni delovi. Stave se u bure ili kacu i naliju čistom vodom. Po nekim recepturama na kilogram voća dodaje se 2,5, litara vode, najbolje izvorske. Osim toga, najčešće, više ništa. Može se dodati med kako bi se pokrenula fermetacija. Konzumira se nakon što odleži najkraće 45 dana.

Ukus i boja vodnjike zavisi od sastojaka, ali je uvek aromatična i pomalo „rezi“. Sadrži oko jedan odsto alkohola.

vodnjika sok

Lekovitost vodnjike

U narodu se veruje da je vodnjika lekovito sredstvo, jer sadrži vitamin C i antioksidanse, i da štiti organizam od prehlada i respiratornih infekcija. Osim toga veruje se da pomaže kod poremećaja probave i problema sa mokrenjem. Izvor je enzima, vitamina, minerala. Domaći je lek protiv mamurluka. Konzumira se jedna šolja dnevno, a ukoliko je previše jaka i mnogo rezi razblažuje se vodom.

Preporučujemo: Medovača, lekoviti aperitiv. Nekoliko saveta o spravljanju

Podeli sa prijateljima:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Preporučeno