Rezultati Nacionalne inventure šuma: Šumovitost Republike Srbije 39%

sume

Pored povećanja površine pod šumama evidentirano je i povećanje ostalih taksacionih elemenata koji uključuju zapreminu i zapreminski prirast

U okviru projekta „Doprinos održivog gazdovanja šumama niskim emisijama i prilagodljivom razvoju“ koji je implementiran u periodu 2018-2023. godine i finansiran od strane Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF), sprovedena je Druga Nacionalna inventura šuma Republike Srbije.

Organizacija Ujedinjenih Nacija za hranu i poljoprivredu (FAO), kao implementaciona agencija projekta, dostavila je Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Upravi za šume konačne podatke o rezultatima Druge Nacionalne inventura šuma.

Podaci pokazuju da trenutna šumovitost Republike Srbije iznosi 39.01%. Pored povećanja površine pod šumama evidentirano je i povećanje ostalih taksacionih elemenata koji uključuju zapreminu i zapreminski prirast.

Pored toga, evidentirano je povećanje količine skladištenog ugljenika u šumama Republike Srbije, tako da ona sada iznosi oko 257.000.000 tona.

Izvor: Uprava za šume

Preporučujemo: Da li je agrošumarstvo moguće rešenje rastuće gladi i rastućih temperatura

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede