Претрага
Претрага

Organsko stočarstvo i ishrana goveda

Ishrana goveda u organskoj proizvodnji mora se u najvećoj mogućoj meri zasnivati na ispaši. Zadovoljiti princip kruženja materije u agrosistemu Pre početka organske proizvodnje u...

krave pasu
Galenika

Ishrana goveda u organskoj proizvodnji mora se u najvećoj mogućoj meri zasnivati na ispaši.

Zadovoljiti princip kruženja materije u agrosistemu

Pre početka organske proizvodnje u stočarstvu neophodno je obezbediti dovoljne količine pašnjaka koje zadovoljavaju uslove za organsku proizvodnju.

Ovim načinom se zadovoljava osnovni princip u organskoj proizvodnji – kruženje materije u agrosistemu. Pored ispaše, goveda prilikom boravka na pašnjacima đubre travnjak i nalaze se u odličnoj kondiciji i papci su u dobrom stanju.

Prema pravilniku najmanje 60 % suve materije u dnevnim obrocima goveda treba da se sastoje od kabaste hrane (zelene) u vidu sena ili silaže.

Najmanje 50 % hrane treba da potiče iz sopstvene proizvodnje, a ostatak potrebnih kabastih hraniva mora poticati takođe sa drugih poljoprivrednih gazdinstava koja se takođe bave organskom proizvodnjom i po mogućnosti iz istog regiona.

Pašnjaci ne smeju biti tretirani proizvodima koji nisu dozvoljeni u organskoj proizvodnji.

Pre prelaska sa jednog pašnjaka na drugi, životinje iz organske proizvodnje mogu da pasu na zemljištu iz konvencionalne proizvodnje, stim što unos hrane iz konvencionalne proizvodnje u obliku trava i druge vegetacije koje životinje pasu u toku ovog periodu, ne treba da pređe 10 % od ukupne količine hrane godišnje.  

Pripremio: Safet Vesnić, dipl. inženjer stočarstva

psss.rs

 

Podeli sa prijateljima:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Preporučeno