Organsko povrtarstvo: o kvašenju i naklijavanju semena i setvi

seme sitno
Proizvodnja povrća po organskim principima vrlo je zahtevna. Kao i u svakoj proizvodnji zdravo i kvalitetno seme uslov je uspeha u ovom poslu. 

O setvi, podgrevanju, kvašenju, naklijavanju semena saznajemo od Ljiljane Vuksanović iz Poljoprivredne stručne službe Srbije. 
 
Povrće se proizvodi setvom semena, sadnjom rasada, sadnog materjala kao i metodama dorastanja, pospešivanja i naklijavanja.
 
U organskom povrtarstvu se koristi seme iz sopstvene organske proizvodnje, a samo izuzetno seme iz konvencionalne proizvodnje, ali bez hemijskog tretiranja.
 
Principi koji se odnose na seme odnose se i na drugi setveni materijal (rasad lukovica, krtola, reznica).
 
Od krupnoće semena zavisi količina semena i dubina setve. Vrlo krupno i krupno seme tikve, pasulja, graška, lubenice, krastavca, dinje, cvekle, spanaća, paškanata seje se na dubini od 2-3 cm, a sitno i vrlo sitno – šargarepe, peršuna, salate, celera na dubini 0,5-1 cm.
 
Na lakšim zemljištima seje se dublje, a na težim pliće.
 
Veliki broj povrtarskih vrsta ima sitno seme, zatim seme sa čvrstom semenjačom ili sadrži mnogo ulja, što sve usporava klijanje i produžava nicanje. Zato je dobro pre setve vršiti predsetvenu pripremu semena.

Priprema semena za setvu

Podgrevanje semena krastavca, lubenice, dinje, crnog luka i paradajza na temperaturi i do 50 ºC, uz stalno mešanje, tokom tri časa, omogućuje brže nicanje ali i smanjuje zarazu semena.

Kvašenje se primenjuje za seme više vrste povrća gde se seme u vrećicama potapa u toplu vodu (oko25 ºC) uz povremeno vađenje , dok ne nabubri.

Naklijavanje semena obavlja se između dva sloja dobro navlažene tkanine pri temperaturi od 25 ºC. Seme se redovno vlaži i povremeno meša da bi se obezbedilo dovoljno kiseonika za klijanje.

Nakvašeno i naklijalo seme se seje samo u vlažno zemljište.

Seme povrća se može izložiti delovanju niskih temperatura (od -1 do 3 ºC), a seme čvrste semenjače (šargarepa, cvekla) se skarifikuje u pesku ili se u platnenu kesu stavi krupan šmirgl papir.

Za dezinfekciju semena se pored t od 45 ºC koristi oparak od kamilice, fermentisani ekstrakt koprive i kalijum permanganat (1-3 gr u 10 l vode).

Setva povrća

Povrće se najčešće seje u redove u pravcu sever-jug koji omogućava pravilan razvoj biljaka.

Setva može biti ručna i mašinska koja omogućava pravilan raspored biljaka na željeno rastojanje u redu.

Seje se u pantljike dvoredne, troredne, četvororedne ili višeredne s razmakom između redova od 10-30 cm, a između pantljika 35-70 cm. Tako se dobija staza sa koje se obavlja nega useva u redovima, a omogućeno je korišćenje mehanizacije.

Setva u kućice karakteristična je za krastavac, lubenice, dinje, tikve, pasulj, ali i za sadnju krompira.

Setva omaške, iz ruke, po celoj površini, primenjuje se kod nekih vrsta kao kod proizvodnje arpadžika na otvorenoj leji.

U organskoj njivskoj proizvodnji preporučuje se setva na gredice (1,2 ili 4 reda) što omogućava brzo sušenje zemljišta, olakšava međurednu obradu, olakšan je prohod mašina. U povoljnim uslovima, grašak, kupus, rotkvice, rotkve, niču za 4-6 dana, tikve, krastavac, bob, paradajz, salata, spanać za 5-8 dana, dinja, kukuruz, cvekla, pasulj za 7-10 dana, lubenica i plavi patlidžan za 10-14 dana a luk, šargarepa, paškanat, paprika i peršun za 12-18 i celer za 16-22 dana.

Povrće se gaji i sadnjom vegetativnih biljnih organa pa se crni luk proizvodi iz sitnih lukovica arpadžika, beli luk iz delova lukovice – čenova ili vazdušnih lukovica. Krompir se proizvodi iz cele ili isečene krtole, reznicama stabla – paradajz i krastavac, a neki na račun rezervnih delovaili listova- karfiol, praziluk, brokoli.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede