Serbia Organica: Priručnik o organskoj proizvodnji 9 lekovitih i aromatičnih biljaka

logo serbia organica

Serbia Organica uz podršku GIZ projekta za razvoj privatnog sektora izdala Priručnik o organskoj proizvodnji lekovitih i aromatičnih biljaka.

Autor priručnika je dr Vladimir Filipović.

Za sve koji žele da uzgajaju lekovito i aromatično bilje po principima organske proizvodnje mogu kroz ovaj koristan priručnik saznati sev o proizvodnji i upotrebi devet traženijih lekovitih i aromatičnih biljaka. Ova publikacija je namenjena širokom krugu korisnika, kako iz oblasti organske poljoprivrede, tako i svim ostalim zainteresovanim.

Priručnik je napisan u skladu sa zahtevima trenutno važeće EU Uredbe 2018/848 o organskoj proizvodnji, sa tekstom Predloga novog Zakona o organskoj proizvodnji i postojećim Pravilnicima o kontroli i sertifikaciji u organskoj proizvodnji i metodama organske proizvodnje („Službeni glasnik RS“, broj 95 od 3. jula 2020 i broj 24 od 19. marta 2021.), prenosi Serbia Organica.

Neke od smernica za izradu ovog Priručnika nalaze se u dve strategije koje čine osnovu ,,Evropskog zelenog plana“, u Strategiji „od njive do trpeze – za pravedan, zdrav i ekološki prihvatljiv prehrambeni sistem“ COM (2020) 381 i u Strategiji „Za bioraznolikost do 2030. godine sa ciljem vraćanja prirode u naš život“ COM (2020) 380.

U Priručniku je predstavljena kompletna tehnologija proizvodnje devet traženijih i za organsku proizvodnju značajnih lekovitih, aromatičnih i začinskih biljnih vrsta, kao i njihova upotreba i agroekološki uslovi u kojima se one mogu gajiti.

Sama publikacija je rezultat dugogodišnjeg istraživačkog i praktičnog rada autora na usavršavanju metoda organske proizvodnje u proizvodnji različitih lekovitih, aromatičnih i začinskih biljaka.

kamilica

Serbia Organica navodi da su u priručniku obrađene sledeće lekovite i aromatične vrste:

  • Pitoma nana (Mentha piperita L.)
  • Kamilica (Chamomila recutita (L.) Rauch syn. Matricaria chamomilla (L.))
  • Neven (Calendula officinalis L.)
  • Odoljen (Valeriana officinalis L.)
  • Morač (Foeniculum vulgare Mill.)
  • Hajdučka trava (Achillea millefolium L.)
  • Kopriva (Urtica dioica L.)
  • Bela slačica (Sinapis alba L.) i
  • Gavez (Symphytum officinale L.)

Možda Vas zanima i tema kako uzgajati neven

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede