Nova knjiga: "Ređe gajene vrste povrća"

Redje gajene vrste povrca seceno

Nova knjiga iz edicije Organsko baštovanstvo.Udruženje „ORGANSKA BAŠTA“ nastavlja sa izdavačkom delatnosti sa novom knjigom „REĐE GAJENE VRSTE POVRĆA“.

Redje gajene vrste povrca

Autorka, Snežana Ognjenović, upoznaje čitaoce sa poreklom, načinom gajenja, đubrenjem, zaštitom i čuvanjem 55 vrsta povrća koje su poreklom sa raznih strana sveta, a uspevaju u našim klimatskim uslovima.

Ove kulture se sve više gaje u našim baštama i mogu se naći na pijacama i u marketima: batat, rukola, dajkon, čičoka, kumato itd. 

Iz knjige: 

JEJU DINJA

„Japanska, koreanska ili, kako je još zovu, orijentalna dinja – uzgaja se na Dalekom istoku još od pre nove ere, a u Evropi se pojavila u petom veku.

Ovo povrće je ovalnog oblika, sa dubokim, ravnomerno raspoređenim belim linijama na intenzivnožutoj kori. Ispod tanke kore nalazi se belo hrskavo meso sa tri semene šupljine, slatkog ukusa, sličnom kao kod dinje. Iako se često služi oljuštena, jaju dinja je poznata i po tome što je njena kora u potpunosti jestiva i veoma tanka. Semenke su vrlo male.

Ovo povrće dobro raste u blago kiselom, plodnom i prozračnom zemljištu. Ima veliku potrebu za toplotom, kao i ostalo vrežasto povrće. Biljke traže potpuno izlaganje suncu tokom celog dana. Odlično uspevaju u oblastima sa dugim i toplim letima, koja traju minimalno 3–4 meseca.

Japanska dinja može da raste u plasteniku…itd.”

Format knjige je A5, obim 120 strana, sadrži i kolorni dodatak sa fotografijama povrća.

Knjige možete poručiti preko web portala www.organskabasta.org

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede