Akcioni plan razvoja organske poljoprivrede

organska basta
Donošenjem akcionog plana, koji će obuhvatiti period od 2020. do 2025. godine, unaprediće se mere podrške organskom sektoru, koji se sve više nameće kao alternativa konvencionalnoj poljoprivrednoj proizvodnji.
Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević  je u intervjuu za list „Poljoprivrednik“ izjavio da će Vojvodina uskoro dobiti akcioni plan razvoja organske poljoprivredne proizvodnje za period od 2020. do 2025. godine. 
Krajem prošle godine raspisan je i konkurs za realizaciju aktivnosti izrade akcionog plana čiji je cilj da pruži podršku daljem razvoju ove prozvodnje na teritoriji AP Vojvodine.
Organska poljoprivreda se sve više nameće kao alternativa konvencionalnoj poljoprivrednoj proizvodnji. U razvoju i unapređenju tog održivog oblika poljoprivredne proizvodnje vidimo veliku šansu za opstanak malih poljoprivrednih gazdinstava s manjom posedovnom strukturom poljoprivrednog zemljišta, rekao je dr Vuk Radojević.
Naveo je i da se procenjuje da je organska poljoprivreda u Srbiji zasnovana na površini od 19.245 hektara, a od toga u Vojvodini na 5.964 hektara.
– U proizvodnji hrane po metodama i principima organske biljne i organske stočarske proizvodnje imamo velike agropotencijale.  Izvozom organskih proizvoda naša država ostvaruje značajan devizni priliv, koji je prema raspoloživim podacima u 2018. godini iznosio 27,4 miliona evra. Napominjem da Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu putem mera agrarne politike podržava organske proizvođače.
Tokom 2019. godine smo za konkursnu liniju dodele bespovratnih finansijskih sredstava za kontrolu i sertifikaciju organske proizvodnje i nabavku priključne mehanizacije opredelili sredstva u iznosu do 10.000.000 dinara, kaže Radojević.
Subvencije koje odobrava Vlada Vojvodine iz pokrajinskog budžeta za kontrolu sertifikacije proizvodnje iznose do 80 odsto, a za nabavku specijalizovane mehanizacije do 70 odsto. 
Organskim proizvođačima u podsticajnoj podršci, kako objašnjava pokrajinski sekretar, na raspolaganju su i druge agrarne mere, po kojima, ako su podnosioci zahteva mladi do 40 godina, žene nosioci RPG-a, kao i poljoprivrednici koji rade u otežanim uslovima rada u poljoprivredi, mogu da ostvare povraćaj na investiciju i do 70 odsto.
– U Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo smatrali smo da bi poljoprivredna politika imala više efekta ukoliko bismo imali i projekat akcionog plana razvoja organske poljoprivrede u Vojvodini.
Na osnovu ovog dokumenta bili bismo u mogućnosti da mere podrške unapređujemo i prilagođavamo potrebama proizvođača. Izrada tog važnog dokumenta treba da obuhvati  period od 2020. do 2025. godine.
Očekujem njegovo donošenje u toku naredne godine, s jasno definisanim pravcima razvoja organske poljoprivrede u Pokrajini, zaključio je Radojević.
A.  Milić
Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede