Treći pčelarski sajam Dunavskog regiona u Novom Sadu

treci pcelarski sajam

Treći pčelarski sajam Dunavskog regiona biće održan u subotu 7. decembra 2019. godine u Novom Sadu.

Sajam organizuju Savez pčelarskih organizacija Srbije i Novosadski sajam.

Na treći pčelarski sajam Dunavskog regiona po opremu i pčelinje proizvode

Ulaz na sajam za posetioce je besplatan u cilju omasovljenja sajma i što adekvatnijeg snabdevanja pčelara Vojvodine i regiona kvalitetnom opremom blizu mesta stanovanja, a potrošača kvalitetnim pčelinjim proizvodima.

Svečano otvaranje sajma je u 10 časova u Kongresnom centru Master hale Novosadskog sajma.

Stručna predavanja održaće Dr Giovanni Formato koji će govoriti o načinima suzbijanja varoe u Italiji i trenutnom stanju i prognozi daljeg širenja male košničke bube iz Italije u Evropu.

O predavaču

Predavač Dr Giovanni Formato (Rim, Italija) je šef Laboratorije za pčelarstvo pri Institutu za eksperimentalna istraživanja u oblasti sprečavanja bolesti životinja za regije Lacio i Toskana, istraživač i veterinar.

U fokusu njegovih istraživanja su posebno bolesti pčela, njihova dijagnoza i lečenje. Autor je brojnih naučnih radova i učesnik mnogih nacionalnih, regionalnih i internacionalnih projekata, uglavnom u oblasti zdravlja pčela.

Vođa je EU projekta „Novi pokazatelji i prakse koje unapređuju zdravlje pčela u eri male košničke bube u Evropi“. Ovaj projekat se bavi dobrom pčelarskom praksom na pčelinjaku, posebno onim praksama koje treba da uoče potencijalne bolesti pčela, pre nego one postanu očigledne. Jedna od inovacija ovog projekta je uključivanje praćenja pretkliničkih pokazatelja među dobrim pčelarskim praksama, sa konačnim ciljem da se smanji uticaj bolesti društva i da se poveća kvalitet proizvoda.

Član je međunarodne mreže istraživača COLOSS (Prevention of honey bee COlony LOSSes) čiji je cilj sprečavanje gubitaka pčelinjih društava, gde je predsedavajući u okviru sektora za kontrolu varoe.

Jedan je od osnivača i član Međunarodne organizacije veterinara u pčelarstvu (International Association of Veterinarians in Beekeeping), pod nazivom „Veterinari za pčele“ (“Vets4Bees”).

Sa Organizacijom za hranu i poljoprivredu UN (FAO), radi na izradi smernica za pčelare na prevenciji bolesti pčela.

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede