90. međunarodni poljoprivredni sajam od 20. do 26. maja

jubilarni sajam

Jubilarni 90. međunarodni poljoprivredni sajam u godini u kojoj Novosadski sajam obeležava vek postojanja. Porodični dan je sreda, 24. maj

Zemlja partner Poljoprivrednog sajma je Italija, značajna podrška najvećoj smotri agrara stigla je od sponzora – Globos osiguranja, Banke Poštanska štedionica, Al Dahre, Telekoma Srbija… Vlade Republike Srbije, Pokrajinske vlade, Grada Novog Sada, darodavaca u Poklon-igri…

Italija zemlja partner

Zemlja partner Poljoprivrednog sajma je Italija koja je u istoj ulozi bila i 2016. i 2019. godine, dok je Zemlja prijatelj bila 2015.

Od protekle godine pokrenule su se različite dinamike. Ovaj Sajam ne smatram pukom izložbom već pokretačem raznih aktivnosti. I ove godine smo nastavili saradnju i potpisali različite sporazume i to naročito u sektoru agro tehnologija. Ono što smo započeli prošle godine ove smo uvećali i poboljšali. Pokrivamo 500 metara kvadratnih sa našom kolektivnom izložbom u Hali 1, i tu će biti prisutno 21 vrsno italijansko preduzeće, a polovina od tih preduzeća je prvi put na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu. Velika nam je čast da smo Zemlja partner baš u ovoj godini važnoj za Novosadski sajam.

Organizovali smo i bogat kulturni program koji će pokriti ceo Novi Sad, rekao je Antonio Ventreska direktor Italijanske agencije za spoljnu trgovinu ITA/ICE. – Tokom Sajma organizujemo i dva seminara, prvi će biti 20. maja – na njemu će učestvovati ministar poljoprivrede Italije Frančesko Lolobriđida i naš predstavnik Italijanske trgovinske agencije Mateo Copas. To sve svedoči o tome koliko je za Italiju važan ovaj Sajam. Što se tiče zajedničkog razvoja naše dve zemlje moguća je saradnja pre svega u tehničkom i sektoru inovacija. Zato ćemo 23. maja organizovati još jedan ambiciozan seminar na kojem će učestvovati istraživači kako iz Italije, tako iz Srbije, istakao je Ventreska.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, tradicionalno je pokrovitelj Nacionalne izložbe stoke, najveće izložbe tog tipa na Balkanu, od pre nekoliko godina i Izložbe genetskih potencijala. Godinama podržava i Izložbu organskih proizvoda i proizvoda sa oznakom geografskog porekla, proizvoda sa oznakom „Srpski kvalitet“, i kraft piva. Kao i prethodnih godina, Ministarstvo će aktivnosti predstaviti na štandu u Hali „Master”, a ove godine će podržati i novinu na Sajmu – Urbani salaš.

Za nas je Izložba stoke od izuzetno važna, s obzirom na to da će se pokazati  veliki broj različitih vrsta, kako konja, tako i goveda, ovaca i koza. Posetioci će imati priliku da vide uobičajene, ali i neke nove vrste. Ono što je za nas značajno je da će imati i priliku da se upoznaju sa genetskim potencijalima kao i uslovima u kojima se oni gaje, ali će pored toga biti izloženo i ono što su buduće mere, programi i podsticaji, kako Vlade tako i Ministarstva kada je reč o očuvanju i unapređenju stočarstva u Republici Srbiji. Izložba je prodajnog karaktera, te je to šansa da se i na taj način valorizuje napor stočara.

Ministarstvo je takođe pokrovitelj Izložbe organskih proizvoda, proizvoda sa oznakom geografskog porekla, sa oznakom „Srpski kvalitet” i zanatskih piva. U ovim proizvodima prepoznajemo poseban, do sada nedovoljno iskorišćen, potencijal i nadamo se da će ovakve izložbe podsticajno delovati na one koji su već pokrenuli neku od ovih vrsta proizvodnje ili tek planiraju njom da se bave, rekla je između ostalog Dušanka Golubović, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Globos sledeće godine puni 30 godina postojanja i ono je jedino srpsko privatno osiguravajuće društvo.

Pre tačno tri godine doživeli smo transformaciju i došlo je do promene vlasnika kada se i značajno uložilo u razvoj  našeg osiguravajućeg društva. Mi smo za protekle tri godine otvorili preko 20 filijala širom Srbije, zaposlili smo preko 550 ljudi. Prošle godine smo stigli do premije na nivo 45 mliona evra. Ove godine je plan da pređemo preko 60 miliona evra premije. Mnogo ulažemo u naše kadrove i naše ljude i trudimo se da budemo prisutni u svim delovima Srbije jer smatramo da je važno negovati ljudskost.

Veoma smo ponosni što smo potpisali sa Novosadskim sajmom trogodišnje Strateško partnerstvo i trogodišnje Generalno sponzorstvo Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu. Najavljujem da ćemo saradnju nastaviti i 2026. godine. Mi ćemo se predstaviti u centralnom delu Hale “Master”.  Pripremili smo i značajne poklone za naše posetioce i klijente, kao i novi paket osiguranja u poljoprivredi kako bi naši farmeri i poljoprivrednici mogli da osiguraju gazdinstva. Pripremili smo jedan paket osiguranja koji obuhvata i mehanizaciju, imovinu i ostale objekte, i na taj proizvod odobravamo 10 odsto popusta, rekao je Siniša Pratljačić predsednik Izvršnog odbora Globos osiguranja.

Podrška Poljoprivrednom sajmu je i Banka Poštanska štedionica, kao Banka partner. Predstaviće usluge i pogodnosti koje su pripremili.

Zahvaljujem se direktoru Sajma ali i zaposlenima, koji ulažu napor da imamo manifestaciju na ovom nivou. Raditi neprekidno 100 godina, čak i u Regionu je činjenica na koju može da bude ponosan svaki zaposleni, kako na Sajmu, tako i u Srbiji. Tradicija koju Sajam ima i ulazak u novi vek je nešto što je Banka Poštanska štedionica ostvarila pre dve godine i praktično čini tu nit koja spaja Sajam i Banku sa ciljem razvoja razmene znanja, razmene iskustva i unapređenje, pre svega poljoprivrede kao važne grane koja doprinosi rastu društvenog proizvoda Republike Srbije.

Banka Poštanska štedionica će i ove godine biti prisutna u Hali “Master” sa svojim štandom, a ono što je karakteristično već neku godinu za redom je da ćemo biti prisutni na otvorenom prostoru s našom mobilnom ekspoziturom, što je praktično jedan od primera strategije razvoja Banke, odnosno želje da uvek budemo što bliže našim klijentima, rekao je Aleksandar Čortan, član Izvršnog odbora Banke Poštanska štedionica.

Zlatni sponzor Poljoprivrednog sajma je Al Dahra

Nama je čast da smo, mada smo mnogo mlađa kompanija od Novosadskog sajma, deo ovakve manifestacije. Često pričamo kako je poljoprivreda u Srbiji bitna i kako ima veliki potencijal, ali ne smemo da zaboravimo da je pored potencijala potrebno uložiti i mnogo energije, znanja i truda. Al Dahra je pre nekoliko godina i pokazala kako kupovinom imovine PKB-a, ta reorganizacija i transformacija može da bude vrlo dobra.

U poslednjih nekoliko godina je u agrar Srbije u Al Dahru uloženo više od 85 miliona evra prvenstveno u novu mehanizaciju. U narednom periodu ćemo fokus staviti na novu mehanizaciju, drenažne sisteme, sisteme za navodnjavanje. Ideja je da se u narednih nekoliko godina uloži više od 120 miliona evra, a u kadrove ulažemo onoliko koliko tržište može da nam ponudi. Bez mladih nada i nove energije nema napretka i zato kontinuirano radimo na obnavljanju kadrova i sarađujemo sa Poljoprivrednim fakultetom u Zemunu i u Novom Sadu, rekao je Predrag Klepić, direktor poljoprivrede Al Dahre, Zlatnog sponzora Poljoprivrednog sajma.

Pokrajinska vlada i sekretarijati su tradicionalno na Poljoprivrednom sajmu. Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam će se, od 20. do 26. maja, predstaviti na svom Paviljonu u Hali ”Master“. Tokom sedam dana promovisaće žensko preduzetništvo i stare zanate, male preduzetnike i nosioce oznake „Najbolje iz Vojvodine” koji će prezentovati svoje proizvode i usluge. Sekretarijat će organizovati i Dan romskog preduzetništva, Dan LAG-ova i Dan vina… I Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo će se predstaviti u Hali „Master“ štandom na kojem će, između ostalog, Udruženje mladih poljoprivrednika oganizovati Konferenciju za mlade poljoprivrednike. U Sekretarijatu planiraju i potpisivanje konkursa za dodelu subvencija kao i rad poljoprivrednih stručnih službi koji će biti organizovan u Hali 23.

Grad Novi Sad je i Grad domaćin Poljoprivrednog sajma, ali i izlagač.

Grad Novi Sad i Novosadski sajam po devedeseti put otvaraju svoja vrata za najveći agrarni događaj u ovom delu Evrope. Iako smo u prethodnoj deceniji slušali kako sajmovi gube na značaju, kako će sajmovi nestati i kako će sve preuzeti internet i onlajn poslovanja ovaj broj izlagača i država koje učestvuju na 90. međunarodnom poljoprivrednom sajmu ukazuju da poslovni svet, kompanije, izlagači žele da vide druge ljude, žele živu reč, kontakt i da porazgovaraju. Ono što je u savremenom svetu važno je i veliki broj pratećih dogaćaja i susreta koji će biti organizovani.

Pored ove direktne koristi za Novi Sad je važna indirektna korist jer vansajamska potrošnja znatno utiče na privredu Novog Sada. Svaki dinar uložen u Novosadski sajam i Poljoprivredni sajam se višestruko vraća, rekao je  Milorad Radojević, član Gradskog veća za privredu. – Grad Novi Sad će se predstaviti u Hali „Master“. Sa nama će biti organski proizvođači kao i proizvođači sa zaštićenim geografskim poreklom, a pratiće se i ono što radimo kroz podršku poljoprivrednim proizvođačima. Prvi put sa nama će na štandu biti novosadski vinari kao i mala poljoprivredna gazdinstva koja se bave preradom, dodao je Radojević.

Svi segmenti Poljoprivrednog sajma privlače pažnju. Među najinteresantnijima su uvek izložba poljoprivredne mehanizacije i Poklon-igra za posetioce sa kupljenim ulaznicama. Darodavci su ove godine pripremili pet poklona, a ujedno izlažu mehanizaciju, mašine i opremu. Agopanonka će darovati traktor Belarus 820 i rasipač HMS-A 1000.

Svake godine podvlačim da je za nas Poljopivredni sajam izuzetno značajna manifestacija iz prostog razloga što tih sedam dana imamo priliku da sretnemo naše korisnike, potencijalne korisnike, klijente, dilere i dobavljače. To je za nas olakšavajuća okolnost jer na jednom mestu možemo da raspravljamo o problemima koje imamo i načinima za njihovo rešavanje. Vrednost traktora koji poklanjamo je 26.000 evra, a rasipača 3000 evra. Tradicionalno ćemo izlagati na 2000 kvadrata.

Ono što naše kupce i poljoprivrednike zanima je akcija koju ćemo imati na Sajmu – popusti od 500 do 3.000 evra, dok će na priključne mašine popust biti do 8%. Podsećam i na akciju staro za novo, koju smo počeli pre nekoliko godina i koja se pokazala uspešnom. Ove godine planiramo da kroz nju obuhvatimo 60 do 80 traktora, istakao je Aleksandar Švonja, zamenik generalnog direktora kompanije Agropanonka.

Kompanija KITE DOO, članica Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije, poklanja traktor Džon Dir 5045D, a na štand postavlja i premijere i novitete.

U okviru tradicionalne ponude Džon Dir traktora mi ćemo izlagati na 1800 metara kvadratnih. Pored traktora ponudićemo i priključne mašine. Imamo i tehničke inovacije, između ostalih u opremi za negovanje travnatih i golf terena. U okviru ponude agronomije imamo semenski materijal, silažna hraniva, sredstva za zaštitu bilja… I mi pripremamo određene popuste, a oni se kreću od 3% pa nadalje, rekao je, između ostalog, Đorđe Mišković, izvršni direktor kompanije KITE DOO.

Kompanija MBV ove godine je za Poklon-igru pripremila dva vredna poklona  – prskalicu Badilli od 600 litara i sejalicu Ozduman. I to nije sve što će na Sajmu prikazati. Predstaviće svoje udarne proizvode – priključne mašine koje su najprodavanije, a sa partnerima će promovisati novitete – poboljšanu prikolicu Palazoglu, prskalicu Badili, Ozduman sejalice.

Godina jubileja

Jubilarni Međunarodni poljoprivredni sajam organizujemo sada kada obeležavamo 100 godina od osnivanja  Novosadskog sajma. Što se tiče reprezentativnosti i broja izlagača, ove godine imamo 1.100 izlagača iz 26 država. Zemlja partner je Italija koja je treći put u ovoj ulozi i na prethodnim konferencijama smo najavili njihov nastup na preko 500 kvadratnih metara. Želim da istaknem da su, pored nastupa koji su pripremili na Svečanom otvaranju, praktično podigli letvicu u organizaciji i pripremili set aktivnosti koje će biti održane u gradu, pre svega kulturne događaje.

Mogu da potvrdim da će sa naše strane na Svečanom otvaranju biti predsednica Vlade, Ana Brnabić, a događaju će prisustvovati i italijanski ministar poljoprivrede Farnčesko Lolobriđida tako da ćemo imati otvaranje na najvišem mogućem nivou, najavio je generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković.

Najskuplji traktor na Sajmu će biti  traktor Case IH Steiger 500, po ceni od 462.000 evra+PDV, a biće izložen na štandu Agromarket Machinery. Specijalizovani kombajn Grimme REX 6200 kompanije ITN Group – Agrotech, čija je osnovna cena 670.000 evra+PDV, i najavljena je premijera žitnog kombajna, guseničara Fendt IDEAL 8, koji će biti ujedno i najskuplji žitni kombajn na Sajmu čija je vrednost oko 700.000 evra+PDV, izlagač je Inter Agrar.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, ove godine je dodatnim sredstvima pomoglo da održimo Nacionalnu izložbu stoke i Izložbu genetskih potencijala. Pomoć nam je stigla i oko održavanja „Bio bašte“ koja će biti interesantna našim posetiocima. Uspeli smo da obezbedimo adekvatan reprezentativan broj grla, goveda, konja, koza, ovaca i živine, a ove godine na izložbi neće biti svinja, zbog opasnosti od afričke kuge. Imaćemo 21. maja, takmičenje u preponskom jahanju, kao i prošle godine Dan stočara, Dan voćara… Najavljujem i jednu humanitarnu akciju koja će biti održana u saradnji sa NURDOR-om i Kompanijom Stamevski, a realizovana na Poljoprivrednom sajmu, gde će u akciji „Human i Sladak“ sav prikupljeni novčani iznos ići NURDOR-u za izgradnju šeste roditeljske kuće, dodao je Slobodan Cvetković, generalni direktor Novosadskog sajma.

Radno vreme, cene ulaznica, Porodični dan

Ovogodišnji Međunarodni poljoprivredni sajam biće održan od 20. do 26. maja. Radno vreme za posetioce je od 9 do 19 časova, osim u petak, 26. maja kada će radno vreme biti od 9 do 16. časova.

Pojedinačne ulaznice staju 700 dinara, dok su u kolektivnim posetama 500 dinara po osobi. Ulaznice za kolektivne posete đaka i studenata, decu od 7 do 14 godina i penzionere koštaju 350 dinara. Za kolektivne posete neophodno je dostaviti najavu posete sa brojem posetilaca (najmanje 15 osoba), na memorandumu zadruge, škole, fakulteta ili kompanije sa pečatom i potpisom ovlašćenog lica.

Porodični dan je sreda, 24. maj. Tada cela porodica, sa decom do 14 godina, bez obzira na to koliko ih ima, Sajam može da poseti uz jednu ulaznicu kupljenu za 700 dinara. Sve kupljene ulaznice su i kuponi za učestvovanje u Poklon-igri.

Novosadski sajam

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede