Mediteranski poljoprivredni forum „AGROMED“ u Splitu 2. jula

mediteranski poljoprivredni forum

Mediteranski poljoprivredni forum okupiće ljude iz agrobiznisa iz zemalja Mediterana.

Mediteran ima ogromnu perspektivu u novoj zajedničkoj poljoprivrednoj politici EU.

Vodeći poljoprivredni stručnjaci i čelni ljudi iz agrobiznis sektora iz Hrvatske i drugih zemalja Mediterana okupiće se na prvom Mediteranskom poljoprivrednom forumu „AGROMED“ koji će se održati 2. jula 2021. godine u hotelu Cornaro u Splitu.

„Proizvodnja hrane pokazala se kao važan činilac svake suverene države tokom pandemije korona krize. Pandemija je ukazala da su države posebno osetljive ako zavise od uvoza te ukoliko nisu pokrenule sve svoje potencijale i resurse s kojima raspolažu. Mediteran danas nije samo prostor življenja i stil života, nego uz sve druge prednosti, ima i ogroman potencijal u agraru – da ostvari svoje perspektive i mogućnosti i kroz novu Zajedničku poljoprivrednu politiku EU koja je pred nama, a koja je utemeljena na samoodrživosti, cirkularnoj ekonomiji i bio-eko proizvodnji kao strateškom smeru nove društvene paradigme“, izjavio je organizator Agromeda, direktor Instituta za evropske i globalizacijske studije prof. dr.sc. Anđelko Milardović.

Milardović ističe kako je Mediteranski forum utemeljen u septembru 2020. kao okosnica nove društvene paradigme, s ciljem da postane mesto susreta teorije i prakse u području poljoprivrede.

Hrvatski, ali i poljoprivrednici iz drugih zemalja tako će na forumu Agromed imati mogućnost da predstave svoje proizvode, a naglasak će se najviše staviti na poljoprivredne simbole toga područja poput grožđa, vina, smokve, masline i ulja, ali i ribarstva te specifičnu stočarsku proizvodnju. 

Organizatori Mediteranskog poljoprivrednog foruma „AGROMED“ posebno ističu kako su savremeni izazovi – klimatske promene, pandemije, ekonomske krize ukazale s kojim se sve izazovima susreće poljoprivreda.

„Proizvodnja hrane u čitavoj Evropskoj uniji, pa tako i u Hrvatskoj treba da bude ekonomski i ekološki prilagođena Europskom zelenom planu te ciljevima novih strategija i to one „Od polja do stola“, te Strategije o bioraznolikosti, ali i nove Zajedničke poljoprivredne politike EU o kojoj se ovih dana vode žustre rasprave između država i EU institucija. Kako povezati proizvodnju hrane po novim pravilima, sprovoditi nove investicije i uvoditi moderne tehnologije veliki je izazov za celi Mediteran koji je kroz istoriju pokazao svoju žilavost, ali i dalje proizvodi hranu vrhunskog kvaliteta. Mediteran se posebno ističe kroz svoju gastronomiju koja je prepoznata kroz rast i razvoj turizma, a sada je važno definisati i nove strateške ciljeve kako bi se proizvodilo više i kvalitetnije, u skladu sa paradigmom očuvanja klime i životne okoline, naglašava voditelj Foruma, Vedran Obućina.

Kroz tri različite panel rasprave poljoprivredni stručnjaci će raspravljati o temama:

  • Mediteranski identitet i poljoprivreda – panel posvećen zajedničkom identitetu severne i južne obale toga područja, jedinstvenom stilu života te viziji građanstva.
  • Hrvatska kao deo Mediterana – propituje ulogu Hrvatske u sveopštoj sredozemnoj budućnosti, posebno u poljoprivrednoj politici.
  • Izazovi hrvatskog mediteranskog agrara – orijentisan je prema domaćim pitanjima koji sadrže kolektivnu dimenziju propitivanja vlasništva i zemljišta, te istorijsko iskustvo hrvatske poljoprivredne politike u sredozemnom priobalju.

Na Forumu će biti predstavljena Studija Mediteranske poljoprivrede Sveučilišta u Splitu kao i tradicija hrvatskog agrara s toga područja.

Sve informacije o Mediteranskom poljoprivrednom forumu „AGROMED“ možete pronaći na web stranci https://agromediterraneanforum.com/

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede