„Futoška kupusijada“ 6. novembra 2021.

kupus palete

„Futoška kupusijada“ predstavlja jedinstvenu manifestaciju u Srbiji – po tematici kojoj je posvećena, mestu svoga redovnog održavanja i bogatstvu mogućnosti koju pruža autohtona sorta kupusa kakva se uzgaja i prerađuje isključivo u Futogu.

Tradicionalno takmičenje u kuvanju jela od kupusa, ove godine organizuje se 22. put, a održaće se 6. novembra. Posetioce očekuje bogat program, u kojem će učestvovati anslambl Kulturnog centra „Mladost“ sa gostima, krajiške pevačke grupe i muzičar Jovan Perišić.

Na ovoj manifestaciji promoviše se projekat Futoški kupus – brend Srbije, kroz predstavljanje privrednih potencijala Futoga, lokalnih običaja i turističke ponude sela, sa akcentom na pripremanju jela od futoškog kupusa.

Za razliku od svih drugih kupusijada, na kojima se prikazuju razne vrste hibridnih sorti kupusa, Futoška kupusijada je manifestacija posvećena isključivo autohtonoj sorti futoškog kupusa i njenoj ulozi u ekonomskom i kulturnom razvoju Futoga sa akcentom na potrebu proizvodnje zdrave hrane u zdravoj životnoj sredini.

Pokrovitelj manifestacije je Grad Novi Sad, a događaj organizuju MZ „Futog“, Kulturni centar „Mladost“, Udruženje „Futoški kupus“ i Poljoprivredna škola sa Domom učenika iz Futoga.

futoska kupusijada

„Futoška kupusijada“ u slavu domaćeg brenda

Futoški kupus, kako naziv ukazujem, potiče iz Futoga, mesta u kome se već vekovima uzgaja i prerađuje najkvalitetnija vrsta domaćeg kupusa. Prvi pisani tragovi o Futogu, kako piše futog.rs, su iz 1250. godine kada se pominje kao važno pristanište, utvrđenje i tržnica(vašar) na Dunavu. Mitrovdanski vašar u Futogu imao je međunarodni značaj, trajao je 6 nedelja.

Postoje zapisi o plaćanju poreza u kupusu kao i lečenju bolesnih od kuge kiselim kupusom. Uzorna poljoprivredna proizvodnja u Futogu omogućila je razvoj pivarstva, prerade kudelje, žitarica i povrća (1760). Glas o Futoškom kupusu proširio se Evropom.

Na tradiciji duge proizvodnje Futoškog kupusa i trgovine na futoškim mitrovdanskim ( 07.11. Sveti Dimitrije) vašarima, kada futoški kupus dospeva za berbu, nastala je ,,Futoška kupusijada,, mesto susretanja ljudi, razmene roba i informacija.

Futoški kupus

Autohtona sorta kupusa Futoški kupus je prvi prehrambeni proizvod koji je u Srbiji zaštićen oznakom geografskog porekla.

Karakteristike ovog kupusa su:

  1. pripada beloj vrsti kupusa,
  2. ima izrazito tanke listove,
  3. lako se kiseli, 
  4. ima veći sadržaj šećera
  5. imam manji sadržaj kiselina i belančevina.

Rado ga koristimo i za sveže salate.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede