Festival kuglofa od 27. do 29. maja u Sremskim Karlovcima

festival kuglofa

Festival kuglofa uz bogat program. Proizvođači tri prvoplasirana kuglofa izradiće svoje pobedničkih kuglofa na Izlagalištu.

Vođeni idejom da se od zaborava sačuva tradicija i kultura Podunavskih Švaba, ali i svih sugrađana koji neguju duh tolerancije i dobrosusedstva, po kojima je Vojvodina naširoko poznata, Fondacija “Zavičajna kuća” i Udruženje građana “Petrovaradin Media” sa velikim entuzijazmom organizuju Festival kuglofa u Sremskim Karlovcima koji će se održati od 27. do 29. maja 2022. godine.

Posebno mesto u nemačkoj kuhinji zauzimao je kolač kuglof, nekada neizostavna poslastica na nedeljnoj trpezi i brend opštine Sremski Karlovci. Upravo zbog toga, važan događaj na festivalu je i takmičenje u pravljanju kuglofa, gde stručni žiri ocenjuje i nagrađuje tri najuspešnije pripremljena kolača.

festival kuglofa coko
Festival kuglofa

Festival kuglofa uz bogat program

Program za petak, 27. maj:

11.00 – Otvaranje izložbe slika neafirmisanih slikara – Fondacija “Zavičajna kuća”, Andreja Volog 1A
18.00 – Program za najmlađe, u pešačkoj zoni na centralnom gradskom trgu.

Na zadovoljstvo organizatora, svih izlagača i učesnika, na Festival kuglofa vozom će doputovati i brojni ambasadori, čiji dolazak na stanicu je planiran u subotu, 28. maja u 9:45 časova. Od 10 do 12 časova, oni će obići Sremske Karlovce (Trg Branka Radičevića sa fontanom i dve crkve, Kapelu mira Zavičajnu kuću, vinariju “Kiš”), a zatim i sam Festival kuglofa.

U 13 časova planirano je proglašenje najboljeg ovogodišnjeg kuglofa na “Festivalu kuglofa” i dodela nagrada. Nakon toga, proizvođači tri prvoplasirana kuglofa pristupaju novoj izradi svojih pobedničkih kuglofa na Izlagalištu, pred publikom. U 20 časova organizuje se koncert horova crkve Presvetog Trojstva.

Celodnevna postavka (od 10.00 do 23.00) sajamsko – turističkog karaktera obuhvata izlaganje kuglofa, karlovačkih vina i bermeta, začinskog bilja, suvenira, antikviteta, ručnih radova i starih zanatskih proizvoda.

Svakog dana (u subotu i nedelju) biće organizovane revije narodnih nošnji i odevnih predmeta proizvedenih u tehnici starih zanata, priredbe i radionice za decu, nastupi horova, muzičkih ansambala, izložbe i druge interesantne aktivacije.

Još malo o kuglofu

Kuglof je jedinstven kolač ne samo zbog svog oblika već i zbog toga što njega možete konzumirati u svako doba dana i uz bilo koje piće. Može biti doručak uz mleko, kafu ili čaj. Možete ga na isti način servirati za užinu ili večeru uz čašu vina ili čak čašicu nekog žestokog pića ili likera. Naravno, ne smemo zaboraviti, kuglof je odličan dezert posle ručka ili večere. Po nekom nepisanom pravilu čokoladni kuglof se služi uz crno vino ili kafu, dok se žuti kuglof služi uz belo vino ili čaj. Mleko se može piti uz svaki kuglof.

U svaki kuglof, pa čak i u onaj koji se pravi sa mlekom, možemo staviti malo alkohola. To može biti rum, liker, vino ili neka dobra voćna rakija (najbolje kajsijevača). Tako će se znatno popraviti ukus i aroma. Verovatno su zbog toga najbolji i najtraženiji vinski kuglofi, posebno onaj sa karlovačkim bermetom.

Postoji nekoliko legendi koje se vezuju uz ovaj jedinstveni kolač. Evo jedne od njih: Francuzi su za kuglof saznali tek kada se Marija Antoaneta, kći carice Marije Trezije, udala za prestolonaslednika Francuske, budućeg zlosrećnog Luja XVI. Ona je u miraz donela i modle za kuglof. Naravno, ovo je samo mit.
Nedavno je u okolini Beča pronadjena keramička modla iz rimskog perioda. Potpuno je istovetna kao današnje modle. Ima dimnjak i šare. Naravno da je ovo senzacionalno otkriće dalo povoda Italijama da kuglof odmah proglase svojim izumom.
Jedan od najstarijih prikaza kuglofa potiče iz XV veka. Poslednji madjarski kralj, Matijaš Korvin prikazan je na slici za trpezom na kojoj se, na centralnom mestu, nalazi kuglof. U Slovačkoj i Češkoj kuglof zovu Bábovka. Pored Nemaca, Francuza, Italijana i Austrijanaca, Poljaci, Česi i Slovaci takodje tvrde da je kuglof njihov tradicionalni kolač. (preuzeto sa kuglof.blog.rs)

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede