Prvi Festival grašca u Novom Sadu uz predstavljanje 40 vinarija

festival grasca

Festival grašca, posvećen ovoj sorti, na Art platou Petrovaradinske tvrđave u petak 10. juna sa početkom u 18 sati. Biće izabrana i najbolja vina.

Novi Sad će krajem ove nedelji biti centar vinske Srbije zahvaljujući prvom Festivalu grašca, manifestaciji posvećenoj važnoj regionalnoj sorti vinove loze. Usvajanjem Strategije za razvoj vinarstva i vinogradarstva naša zemlja je dobila plan razvoja ovog sektora do 2030. godine, koji će pomoći da se srpska vina što bolje predstave. Od posebne važnosti u tom pogledu je i promocija autohtonih sorta grožđa, kao što je grašac, ističu iz Saveza vinara i vinogradara Srbije.

Grašac se danas gaji uglavnom na prostoru srednje i jugoistočne Evrope. U Hrvatskoj se pod imenom graševina rasprostire na 8.500 hektara, dajući vina u širokom spektru stilova. Olasrizling, kako grašac zovu na mađarskom govornom području, veoma je važan i za vinare u Mađarskoj, gde se prostire na oko 5.000 hektara. U Austriji se sorta gaji na oko 3.500 hektara, a najfinija vina dolaze iz Burgenlanda, posebno slatka, iz kasnih i ledenih berbi. U Sloveniji se grašac pod imenom laški rizling, prostire na oko 2.500 hektara, a u Rumuniji na čak 7.000 hektara.

U Srbiji grašac je sorta na apsolutnom prvom mestu po rasprostranjenosti, zasađena na 3.500 hektara, odnosno na neverovatnih 14 odsto ukupnih površina vinograda.

salon vina case

Vina od grašca osvajaju primarnim aromama u svežim vinima koja najčešće podsećaju na zelenu i žutu jabuku, dinje, limun, belu breskvu, maslačak, žuti ringlov, kruške, mandarine, ponekad i bananu. Kompleksnija, odležala vina imaju i note sena, zelenog čaja, lipe, dunje, polenovog praha, meda, marcipana… Ponekad je prisutna i nežna herbalnost, kao i mineralni karakter. Grašac najčešće daje umereno puna vina, srednjih, ponekad i nižih kiselina.

Festival grašca uz degustaciju vina

Na Art platou Petrovaradinske tvrđave u petak 10. juna sa početkom u 18 sati 40 vinarija iz regiona predstaviće svoja najbolja vina od grašca. Biće to prilika da posetioci degustiraju i tako se uvere u lepote vina od ove sorte. Manifestacija će imati i ekskluzivnu zvučnu podlogu u vidu tamburaške muzike.

Tom prilikom biće izabrana i najbolja vina, a dan kasnije biće održana i konferencija o grašcu na kojoj će govoriti eminentni profesori, somelijeri, vinari. Namera je da ova manifestacija koja veliča grašac postane tradicionalna, jer se, bez sumnje radi o najperspektivnijoj i najvažnijoj beloj sorti vinove loze u Srbiji.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede