Drugi šumadijski festival rakije 11.12.2021. u Kragujevcu

jabukovace rakije

Drugi šumadijski festival rakije u Kragujevcu. Uz kupljenu ulaznicu posetioci će biti u mogućnosti da i sami ocene najbolje rakije Festivala

Šumadijski festival rakije okupiće proizvođače voćnih rakija iz cele Srbije, sa ciljem da se promovišu i predstave novim kupcima, pre svega HOREKA sektoru, veletrgovinama i specijalizovanim prodavnicama pića, najavljeno je u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Manifestaciju organizuju Regionalna asocijacija proizvođača rakije „Šumadijska rakija“ i Turistička orgnaizacija Kragujevac, uz podršku Privredne komore Srbije – RPK Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku proizvodnja prirodnih rakija u proteklih pet godina beleži konstatantan rast, a u 2020. u odnosu na 2019. godinu iznosi 25,6 odsto. Broj registrovanih proizvođača se povećava iz godine u godinu, tako da je trenutno u Registar koji vodi Ministarstvo poljoprivrede upisano oko 820 destilerija, dva puta više nego 2015. godine od kada je donet Zakon o jakim alkoholnim pićima. Srpska privreda uvidela je svoju šansu u ovom sektoru, a Privrednoj komori Srbije obraća sve više zainteresovnih za informacije o postupku registracije ove proizvodnje, rekao je Aleksandar Bogunović, sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju PKS.

Primetan je i konstantan rast izvoza rakija od voća i za devet meseci 2021. godine u odnosu na isti period prošle godine povećan je za oko 60 procenata i iznosi 7,8 miliona evra. Najviše izvozimo rakije od voća u Hrvatsku, SAD, Nemačku, Crnu Goru i BiH, ali naši proizvođači osvajaju nova tržišta kao što su Island, Singapur, Kazahstan, Malta, Kipar…

PKS, kroz rad Grupacije proizvođača jakih alkoholnih pića i Sekcije proizvođača jakih alkoholnih pića Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga, podržava proizvođače i pomaže im u promociji kako na domaćem, tako i na inostranom tržištu. U saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije, Komora organizuje nastup destilerija na Nacionalnom štandu na predstojećem međunarodnom sajmu vina i alkoholnih pića „PROWEIN“ koji se održava u Dizeldorfu od 27. do 29. marta 2022. godine, podsetio je Bogunović.

„Proizvođači jakih alkoholnih pića prepoznali su Komoru kao svoju asocijaciju koja im može pružiti poslovnu i stručnu podršku i na pravi način zastupati njihove poslovne interese. Izvoz jakih alkoholnih pića za devet meseci ove godine, sa područja Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga, dostigao je 473.000 evra što je povećanje u odnosu na isti period prošle godine 20,4 odsto“, dodao je Predrag Lučić, direktor PKS-RPK Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga.

Na festivalu posetioci će ocenjivati rakije

Šumadijski festival rakije jedna je od aktivnosti pokrenuta sa ciljem razvoja i promocije turističkog potencijala „Šumadijska rakijska tura“ za zaštićen proizvod „šumadijsku šljivovicu. Uz kupljenu ulaznicu posetioci će biti u mogućnosti da i sami ocene najbolje rakije Festivala, rekla je Emina Dramlić iz Turističke organizacije Kragujevca.

Goran Mijailović,predsednik udruženja „Šumadijska rakija“ najavio je da će na Festivalu biti uručene i nagrade za najbolje rakije koje su krajem novembra učestvovale na Trećem ocenjivanju kvaliteta voćnih rakija, a ocenjeno je preko 60 uzoraka.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede