„Dani piva“ u Zrenjaninu od 9. do 14. avgusta

dani piva

„Dani piva“, tradicionalna manifestacija održaće se u Zrenjaninu 37. put uz bogat kulturno – zabavni program na više lokacija.

U odnosu na prethodne godine, kada je manifestacija organizovana krajem avgusta, ovogodišnji „Dani piva“ biće od 9. do 14. avgusta.

„Dani piva“ u novom terminu i sa novim konceptom

Manifestaciju prate muzički, kulturni, obrazovni, sportski i zabavni sadržaji na više lokacija u gradu.

Pored standardnih lokacija na kojima se odvija kulturno – zabavni program, na Žitnom Trgu i Trgu slobode, organizovana je još jedna lokacija, a to je Tiršova ulica gde će biti postavljeno “Banatsko sokače”. Na ovom prostoru posetioci će uživati u atrktivnoj postavci salaša sa ugostiteljskim i gastronomskim sadržajima.

dani piva program

U Gradskoj bašti biće upriličene pozorišne predstave, u Plankovom parku sadržaji za najmlađe, kreativne radionice i predstave, a u zrenjaninskom muzeju i Savremenoj galeriji izložbe.

U okviru „Dana piva“ održava se i Međunarodni festival folklora „Lala“. Ove godine svoje umeće predstaviće ansambli iz Slovačke, Bosne i Hercegovine, Rumunije i Srbije.

„Dani piva“ su prošli kroz brojne tranzicije i izmene, ali je suština ostala ista, uživanje u osvežavajućem gorkom napitku, pivu.

U Zrenjaninu nekada bila i pivara sagrađena 1745. godine

Proizvodnju piva u Velikom Bečkereku započeo je pivarski majstor Sebastijan Krajcezen koji je otvorio prvu radionicu za proizvodnju piva 1745. godine. Lazar Dunđerski, jedan od najvećih veleposednika u Vojvodini, kupio je pivaru 1878. godine i uz najbolje arhitekte iz Praga koji su osmislili kompleks zgrada izuzetne estetske vrednosti, proširio proizvodnju piva.

pivara
Crtež pivare Lazara Dunđerskog u Velikom Bečkereku (nepoznati autor), fotodokumentacija Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin

Vrhunac kvaliteta zrenjaninsko pivo dostiže sedamdesetih godina XX veka. Proizvodnjom od preko 400.000 litara piva i poznatog tut-guta, osamdesetih godina pivara je dostigla svoj tehnički maksimum. Tranzicija i privatizacija, nažalost, dovela je do pada proizvodnje, a ubrzo Zrenjaninska pivara prestala je sa radom, nakon 260 godina.

Manifestacija „Dani piva“, nastala je 1986. godine, u čast 240 godina proizvodnje piva u Zrenjaninu.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede