Dani ludaje u Kikindi u drugoj sedmici septembra

tikve
Dani ludaje prvi put su održani 1986. godine. Tradicija se nastavlja. Ove godine 36. trodnevna turističko-ugostiteljska manifestacija biće održana na Trgu srpskih dobrovoljaca u Kikindi od 9. do 12. septembra.

Sve je počelo još u davnoj prošlosti kada su ljudi, da bi opisali koliko je Кikinda ravna, govorili: „Popneš se na ludaju i vidiš Кekendu“. Postojala je izreka, a onda je grupa entuzijasta 1986. godine napravila prve Dane ludaje. Tih početnih nekoliko godina radilo se o lokalnoj svetkovini, koja je svakog sledećeg održavanja prerastala okvire najvećeg severnobanatskog grada, da bi krajem 90-tih godina prošlog veka postala bitna srednjoevropska svečanost, objavljeno je na sajtu Turističke organizacije Kikinde.

Manifestacija počinje u petak

Na Danima ludaje, Lale i ne samo oni, nadmeću se čija je ludaja najduža i najteža.

Ova trodnevna turističko-ugostiteljsko manifestacija počinje u petak kada se održavaju različita stručna predavanja o uzgoju tikava i koncerti etno ili klasične muzike u jedinstvenim ambijentima kakvi su atelje „Terra“ u kome vajari iz čitavog sveta stvaraju jedinstvene oblike od terakote, i suvača  – jedan od dva preostala mlina na konjski pogon u Evropi.

Subotom je centralna svečanost, već u ranim jutarnjim časova počinje takmičenje u spremanju različitih jela od ludaje. Ovde se pokazuju sva kuvarska umeća i maštovitost u pripremi i aranžiranju hladnih i toplih, slanih jela i poslastica od ludaje.

Turistička organizacija podseća da na Danima ludaje mame i tate, bake i deke, postaju modni kreatori gde sa svojim mališanima prave najorginalnije kostime za maskenbal koji uvodi u popodnevni deo turističkih dešavanja. Ova vesela družina, koju čine najmlađi Кikinđani i njihovi brojni gosti iz vrtića iz susednih opština, prolazi u karnevalskoj povorci trgom, u odeći sačinjenoj od ljuštike od kukuruza, vreća od kudelje i jesenjih plodova, i sve to sa nekom pesmicom i recitacijom. Nakon toga, sledi finalni deo kada stručni žiri meri čija je ludaja najduža i najteža.

Dani ludaje imaju i svoju umetničku dimenziju

U Narodnom muzeju svake godine se tradicionalno postavlja izložba slikara, kao i likovni i literarni radovi učenika osnovnih i srednjih škola.

Ova manifestacija ima važno mesto u turističkoj ponudi grada i svake godine privlači sve veći broj posetilaca. Manifestacija je uočena i na znatno širem prostoru i medijski praćena. Njene programe, poseti oko 50.000 građana Grada Kikinde i gostiju. Učesnici programa su iz svih krajeva naše zemlje, a ima ih i iz inostranstva, ističu u Turističkoj organizaciji ovog grada.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede