„Dani banice“ u Beloj Palanci od 12. do 14. avgusta

pita dani banice

Gastro-turistička manifestacija „Dani banice“ koja promoviše tradicionalno južnjačko jelo od testa – banicu, ove godine održaće se 16. put.

Manifestacija „Dani banice“ biće održana od 12. do 14. avgusta u Beloj Palanci u ambijentu parka „Vrelo“. Ovaj događaj daje doprinos očuvanju tradicije ovog kraja i starih kulinarskih recepata koji su se vekovima prenosili s kolena na koleno.

Po banici Pirotski okrug je poznat i van granica naše zemlje.

Pošto je manifestacija takmičarskog karaktera u okviru takmičarskog dela dodeljuju se nagrade za tri najbolje banice po kategorijama:

  • slana tradicionalna,
  • slatka tradicionalna,
  • integralna i
  • kreativna.

Takođe se dodeljuje nagrada za najlepše aranžiran štand koji poseduje svaki od takmičara. U okviru manifestacije „Dani banice“ organizuje se i Sajam starih i umetničkih zanata u organizaciji belopalanačke Narodne biblioteke „Vuk Karadžić“, koji okuplja zanatlije i čuvare tradicije iz cele Srbije i inostranstva.

„Dani banice“ i za najmlađe

Pored takmičarskog dela biće priređen i revijalni deo koji je posvećen deci, radionica za izradu banica, „Dečija olimpijada u izradi banice“ i radionica „Crtanje na brašnu“ za najmlađe.

Sve tri večeri održavanja manifestacija biće praćena kulturno-umetničkim programom.

dani banice
Foto: Turistička organizacija Bele Palanke

Organizator očekuje da ove godine manifestacija „Dani banice“ okupi preko 300 takmičara iz nekoliko zemalja i više od 40 hiljada posetilaca.

Prijavite se

Prijave za takmičare su otvorene. Svako ko želi da se takmiči u pripremi banica može to učiniti lično, radnim danima od 7 do 15 sati u prostorijama Turističke organizacije Bele Palanke ili na broj telefona 018/853080.

Preporučujemo: O bosanskoj piti i pitijadi

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede