Dan prokupca, 14. oktobar, biće obeležen nizom događaja

dan prokupca

Dan prokupca 2020. godine biće obeležen nizom događaja u vinotekama, vinarijama i restoranima u gradovima u Srbiji.

Prvi put Dan prokupca 14. oktobar obeležen je pre pet godina, a ove godine predviđen je niz manifestacija koje će se održavati od 10. do 15. oktobra.

Centralna proslava održaće se 14. oktobra u Hali 5 Beogradskog sajma, gde će 30 odabranih vinarija predstaviti svoje prokupce.

Karavan prokupca

Ove godine, po prvi put će festival prokupca pored Beograda stići i u Kragujevac i Aleksandrovac.

U subotu 10. oktobra od 16 h vinari iz Šumadije, dela rejona Tri Morave, kao i Beogradskog i Mlavskog rejona, predstaviće svoje prokupce u atrijumu hotela Kragujevac.

Ulaz je besplatan za sve posetioce, uz ograničen broj zbog epidemioloških mera.

U nedelju 11. oktobra od 16 h na platou ispred Muzeja vinarstva i vinogradarstva u Aleksandrovcu vinari iz Župe i Toplice predstaviće svoje prokupce. U okviru događaja u oba grada biće organizovane i tematske radionice.

Promocija prokupca biće organizovana u trgovinama i ugostiteljskim objektima širom Srbije. U vinotekama će se održavati degustacije i prodaja prokupca po akcijskim cenama.

Stručnjaci o prokupcu 13. oktobra

Konferencija „Okusi razliku, okusi prokupac“ na kojoj će domaći i međunarodni vinski stručnjaci govoriti o vinima od ove značajne sorte održaće se 13. oktobra u hotelu Radisson Collection u Beogradu.

Organizatori manifestacije su Vinska kultura, vinski magazin Vino & Fino i portal Vinopedia.rs, ove godine uz podršku USAID-ovog Projekta za konkurentnu privredu.

Dan prokupca utemeljen je pre pet godina sa ciljem da prokupac postane prva sorta sa područja ovog dela Evrope koja ima svoj međunarodni dan.

Dan prokupca obeležava se i na svim društvenim mrežama (zvanični heštegovi: #ProkupacDay #Prokupac).

Više pročitajte OVDE

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede