Dan mladog portugizera u Irigu 19.11.2021.

dan mladog portugizera

Dan mladog portugizera, koji organizuje vinarija “Mačkov podrum”,održaće se 19. novembra na Vinskom trgu u Irigu.

Tradicija se nastavlja, pa će trećeg vikenda u novembru biti svečano otvarene prve boce mladog vina.

Vinarija “Mačkov podrum” i njen osnivač Sava Jojić, godinama vraća portugizer na stolove domaćina. U slavu prvog vina ovogodišnje berbe grožđa, koga u narodu zovu „svatovac“, na trgu će se održati bogat program. Po tradiciji, ovom prilikom, svečano se otvara prvo bure sa mladim vinom, koje je pitko, lepršavo, nadahnjuje i opija.

Program Dana mladog Portugizera

Otvaranje 14. Mačkovog Dana portugizera biće u 17 časova, uz sremske doskočice i tamburašku bandu „Rumske lole“.

Proglašenje Viteza portugizera za 2021. godinu i otvaranje prvog bureta portugizera iz berbe 2021. godine planirano je u 17.20 časova.

Proglašenje najlepše pesme o vinu održaće se u Srpskoj čitaonici u Irigu u 18 časova, dok će u 18.30 časova biti predstavljen novi Zbornik pesama o vinu „Vino je pesma, pesma je vino“.

Organizatori su najavili i besplatnu degustaciju „svatovca“, a biće tu i suhomesnatih sremačkih delikatesa.

portugizer vino

Mlada vina

Ideja da se piju sveža, mirisna crna vina, sa ukusima koji podsećaju na voće, nastala je u Francuskoj četrdesetih godina prošlog veka, ističe Petar Samardžija i dodaje:

„Studiju o tome kako ih dobiti posebnim postupkom vinifikacije (tzv. karbonska maceracija) razradio je profesor Mišel Franzi iz Narbona 1935. godine. Suština je u tome da se pospeši izlučivanje aromatičnih, bojenih i drugih materija karakterističnih za pojedinu sortu grožđa, tvari koje su skoncentrisane u pokožici bobice. Tako dobijeno mlado vino sadrži željenu svežinu, aromu jagode, trešnje, crne ribizle, maline i drugog voća, lepe i lake kiseline, manje tanina i oporosti. Delikatno je i intrigirajuće. Živahno, kao svaka mladost, jednom rečju: primamljivo.

Novu tehnologiju prihvatili su prvo u Božoleu. Mlado vino pilo se masovno u barovima i bistroima, prvo u samoj pokrajini, potom širom Francuske. Posle Drugog svetskog rata glas o njemu stigao je i do najudaljenijih krajeva naše planete, čak i u one u kojima nije bilo navike pijenja vina. S milion litara pre pedeset godina, proizvodnja božolea povećala se na sadašnjih 70 miliona buteljki. Vino koje je daleko od najboljeg postalo je jedan od asova francuskog vinarstva, pravi vinski mit.“

Saznajte više o uzrocima sporog bistrenja mladog vina

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede