Besplatne onlajn obuke o IPARD-u i organizovanju zadruga

besplatne obuke

Konsultantska agencija Smart IPARD održaće 7. i 8. aprila u 18 časova besplatne onlajn obuke o IPARD programu Republike Srbije i o osnovanju i manedžmentu zadruga.

Obuke su namenjenu poljoprivrednim gazdinstvima, preduzetnicima i malim i srednjim preduzećima iz sfere agrobiznisa, ali i drugih oblasti.

Ove obuke se organizuju u sklopu programa Nemačke razvojne banke KfW i švajcarske kompanije BFC – Razvoj finansijskog sistema u ruralnim područjima Srbije (SRFP) a pomažu poljoprivrednicima i firmama da lakše dođu do izvora finansiranja iz EU i nacionalnih fondova i da unaprede proizvodnju na gazdinstvima i plasman proizvoda.

Cilj ovog programa je povećanje prihoda u ruralnim područjima u Srbiji, a to se postiže na dva načina – kroz pristup povoljnim kreditima i kroz podršku jačanju konkurentnosti mikro, malih i srednjih preduzeća koja posluju širom zemlje.
Ruralne sredine u Srbiji imaju značajnu podršku Nemačke razvojne banke KfW koja se, osim finansijske pomoći ogleda i u osposobljavanju poljoprivrednika, preduzetnika i malih i srednjih preduzeća da unaprede ljudske resurse, tehničko-tehnološke i druge kapacitete neophodne za uspešno poslovanje.

Besplatne onlajn obuke

Onlajn obuka o IPARD programu 7. aprila

Prema planu Ministarstva poljoprivrede početkom aprila biće objavljen javni poziv za Meru 1 IPARD programa, koja se odnosi na nabavku mehanizacije i izgradnju objekata – farmi, hladnjača, silosa, podizanje voćnjaka, plastenika…
U maju bi trebalo da bude raspisan poziv iz Mere 3 koja se odnosi na preradu voća, povrća, mesa, mleka, jaja i grožđa, a u junu poziv iz Mere 7 – ruralni turizam.
Obuka 7. aprila je prilika za sve učesnike da zajedno sa ekspertima Smart IPARD agencije, prođu kroz pravila i procedure i dobiju sve informacije o IPARD programu koji najvećim delom finansira Evropska unija i iz kojeg korisnici mogu da steknu značajnu bespovratnu podršku za investicije u agrobiznisu i ruralnom turizmu.
Cilj ovog  treninga je da učesnici steknu uvid u IPARD akreditovane mere, procedure konkurisanja, uslove za učešće u IPARD projektima…

 

Predavanje koje će održati konusultanti Smart IPARD-a Slobodan Teofanov i Slađana Gluščević će obuhvatiti sledeće teme: Pojam i značaj IPARD programa, Priprema i realizacija IPARD projekata, Planirani javni pozivi u ovoj godini – Mera 1, Mera 3 i Mera 7, Najčešće prepreke u dosadašnjem sprovođenju projekata…

Onlajn obuka o zadrugama 8. aprila

Obuku o osnivanju i upravljanju zadrugama održaće 8. aprila u 18 časova ekspert iz oblasti zadrugarstva Đorđe Bugarin, autor brošura „Ka novoj zadruzi“, „Kako i zašto se organizovati u zadruge“ i brojih drugih publikacija.

Ovaj stručnjak objasniće koje su prednosti udruživanja poljoprivrednika, kako upravljati zadrugom, kako se članstvom u zadruzi unapređuje tržišna pozicija gazdinstava i omogućava lakši pristup izvorima finansiranja.

Osvrnuće se i na funkcionisanje zadružnih saveza u Evropi i svetu zahvaljujući kojim poljoprivrednici uspevaju da održe ravnopravnu poziciju sa otkupljivačima i velikim proizvodnim sistemima i odbrane svoj interes i integritet.

Link za prijavu za trening o IPARD programu i o zadrugama  je: https://docs.google.com/forms/d/1NGz2vUdkhQFZPcoRUljMyPSAnw5B8DRKTxcfCF7SufM/edit?ts=6011acc6&gxids=7628

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede