Besplatna onlajn obuka o IPARD programu Republike Srbije

novac i biljke

Besplatna obuka – Najveći IPARD konkurs je otvoren, kako do 6,5 milijardi

Konsultantska agencija Smart IPARD održaće 28. jula u 18 časova besplatnu onlajn obuku o IPARD programu Republike Srbije namenjenu poljoprivrednim gazdinstvima, preduzetnicima i malim i srednjim preduzećima iz sfere agrobiznisa.

Obuka se organizuje u sklopu programa Nemačke razvojne banke KfW i švajcarske kompanije BFC – Razvoj finansijskog sistema u ruralnim područjima Srbije (SRFP) a pomaže poljoprivrednicima i firmama da lakše dođu do izvora finansiranja iz EU fondova, da unaprede proizvodnju na gazdinstvima i plasman proizvoda.

Besplatna obuka – Gde se prijaviti?

Link za prijavu je: https://docs.google.com/forms/d/1NGz2vUdkhQFZPcoRUljMyPSAnw5B8DRKTxcfCF7SufM/edit?ts=6011acc6&gxids=7628

Cilj ovog programa je povećanje prihoda u ruralnim područjima u Srbiji, a to se postiže na dva načina – kroz pristup povoljnim kreditima i kroz podršku jačanju konkurentnosti mikro, malih i srednjih preduzeća koja posluju širom zemlje.

U toku IPARD javni poziv za nabavku mehanizacije, izgradnju…

Raspisan je šesti javni poziv za Meru 1 IPARD programa, vredan 6,5 milijardi dinara, koji se odnosi na nabavku mehanizacije i izgradnju objekata – farmi, hladnjača, silosa, podizanje voćnjaka, plastenika…

Uskoro bi trebalo da bude raspisan poziv iz Mere 3 koja se odnosi na preradu voća, povrća, mesa, mleka, jaja i grožđa, a potom poziv iz Mere 7 – ruralni turizam.

Obuka 28. jula je prilika za sve učesnike da zajedno sa ekspertima Smart IPARD agencije, prođu kroz pravila i procedure i dobiju sve informacije o IPARD programu koji najvećim delom finansira Evropska unija i iz kojeg korisnici mogu da steknu značajnu bespovratnu podršku za investicije u agrobiznisu i ruralnom turizmu.

Predmet trenutno otvorenog  javnog poziva su investicije u fizičku imovinu i prihvatljivi troškovi u vezi sa izgradnjom, kao i nabavkom nove opreme, mašina i mehanizacije (osim investicija u nabavku novih traktora), uključujući podizanje zasada voća, povrća i grožđa.

Obuhvaćeni su sektori mleka, mesa, voća i povrća, ostalih useva (određene vrste žitarica i industrijskog bilja), grožđa i jaja.

Po ovom javnom pozivu opredeljena su sredstva u iznosu od 6.460.900.000,00 dinara, a visina podsticaja iznosi od 60 odsto do 70 odsto prihvatljivih troškova investicije, u zavisnosti od toga da li je podnosilac mladi poljoprivrednik i da li se poljoprivredno gazdinstvo nalazi u planinskom području.

Iznosi podsticaja koje korisnik može da ostvari u sektorima voća, povrća, ostalih useva, grožđa i jaja mogu biti od 5.000 do 700.000 evra, a za sektore mleka i mesa od 5.000 do 1.000.000 evra.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede