Agro info karavan za poljoprivrednike i sezonce u 15 gradova Srbije

krompir vadjenje

Agro info karavan počev od 24. decembra, tokom devet dana u 15 gradova.

Poljoprivredni proizvođači i sezonski radnici u 15 lokalnih samouprava širom Srbije moći će iz prve ruke da se upoznaju sa pojednostavljenom procedurom angažovanja na sezonskim poslovima putem portala i mobilne aplikacije, jer u njihovo grad stiže Agro Info Karavan, koji organizuje NALED, uz podršku Nemačke razvojne saradnje.

Nakon uspešno realizovane reforme kojom je uvedena elektronska prijava sezonaca, promocija na terenu ključna je za razumevanje benefita legalnog angažovanja, kako za poslodavce tako i za radnike.

– Krajnji rezultati reforme jesu zadovoljna privreda i radnici. Rad na crno u ovoj oblasti smanjen je za 37 odsto samo tokom prve godine. Dosad je prijavljeno oko 44.000 sezonaca čija su prava zaštićena i uvećani su budžetski prihodi za četiri miliona evra. Počev od 24. decembra, tokom devet dana svim zainteresovanim predstavnicima lokalnih organa, proizvođačima i sezonskim radnicima predstavićemo proceduru, prednosti elektronske prijave i podeliti promotivne materijale – kaže Tisa Čaušević, šefica Jedinice za hranu i poljoprivredu u NALED-u.

Agro Info Karavan posetiće:

  • Zrenjanin (24.12),
  • Niš (25.12),
  • Čačak i Kraljevo (28.12),
  • Suboticu i Bačku Topolu (29.12),
  • Inđiju i Sremsku Mitrovicu (05.01),
  • Grocku (06.01),
  • Svilajnac i Jagodinu (11.01),
  • Zaječar i Negotin (13.01) i
  • Sombor i Vrbas (15.01).

U cilju poštovanja epidemioloških mera i bezbednosti, predstavljanja sistema će biti održana na otvorenom.

Informacije o tačnom terminu i lokaciji moguće je dobiti u lokalnoj samoupravi.

Do 2019. godine angažovanje sezonskih radnika u poljoprivredi podrazumevalo je složenu proceduru koja je od poslodavca zahtevala da izdvoji oko pet sati mesečno za angažovanje jednog sezonskog radnika. Zbog toga je na godišnjem nivou čak 95% sezonaca u poljoprivredi radilo u sivoj zoni.

Poljoprivredni proizvođači danas mogu putem veb portala www.sezonskiradnici.gov.rs i prve mobilne aplikacije za servise državne uprave, da registruju sezonske radnike za samo 5 minuta, a osim kompanija, poslodavci mogu da budu i vlasnici poljoprivrednih gazdinstava.

Osim za poslodavce, novi sistem je osigurao brojne benefite i za sezonske radnike, kojima je omogućeno da ostvare svoja prava na zdravstveno osiguranje u slučaju povrede na radu, penzijsko i invalidsko osiguranje za svaki dan radnog angažovanja, kao i zadržavanje statusa nezaposlenog lica i ranije stečenih prava na novčanu socijalnu pomoć.

Inicijativu za pojednostavljenje ovog procesa pokrenula je grupa poljoprivrednih kompanija iz Srema, zajedno sa Nacionalnom alijansom za lokalni ekonomski razvoj 2015. godine.

Nakon razmene iskustava sa zemljama u regionu, razvijen je inicijalni koncept reforme, koja je sprovedena u saradnji sa Vladom Srbije i uz podršku Nemačke razvojne saradnje.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede