Uživanje u okeanu od dva miliona orhideja

uzivanje-u-okeanu-od-dva-miliona-orhideja-005

U Prekomurju, na tromeđi Slovenije, Mađarske i Hrvatske, u mestu Dobrovnik u stakleniku na površini od skoro četiri hektara organizovana je proizvodnja orhideja. Tropske biljke u Sloveniji?

Da je to moguće potvrdili su agronomi Roman Ferenčak i Tomaž Jevšnik. Oni su osnovali „Ocean orchids“. Ostvarili su svoju viziju iz studentskih dana i iskoristili prirodno bogatstvo Panonske nizije. Danas je proizvodnja orhideja moguća zahvaljujući ekološkom grejanju staklenika. Koriste geotermalnu vodu, koju crpe sa dubine od 1500 metara, kao i plin iz biomase. Dakle, nema potrošnje fosilnih goriva i zagađivanja atmosfere.

U „Ocean orhids“ je organizovana proizvodnja 300 različitih orhideja koje se razlikuju po boji, veličini cveta i visini cvetnog stabla. Kako nam je potvrdio tehnolog u proizvodnji, Marko Viher, posebno su ponosni na orhideju roda Phalaenopsis čije je stablo povijeno.

uzivanje-u-okeanu-od-dva-miliona-orhideja-005

Divan cvet zanosne orhideje

Proizvodnja je u potpunosti kompjuterizovana i u stakleniku u Dobrovniku se odvija godinu dana kroz tri faze. Klon orhideje se sadi u providne saksije u supstratu koji se sastoji od kore sredozemnog bora i kokosovog oraha. Saksije su providne kako bi i koren bio zelen, što obezbeđuje dodatnu hranu za biljku.

Prva faza prozvodnje traje pola godine na temperaturi od 28 stepeni Celzijusa uz regulaciju vlage vazduha. U drugoj fazi se indukuje pojava cvetova tako što se oponašaju uslovi monsunske klime i temperatura snizi na 18 stepeni Celzijusa. Nakon šest nedelja počinje treća faza kada se temperatura vazduha ponovo povisi, pa posle deset nedelja, sada dvogodišnje biljke, su spremne za prodaju.

uzivanje-u-okeanu-od-dva-miliona-orhideja-003

Marko Viher tehnolog u proizvodnji orhideja

uzivanje-u-okeanu-od-dva-miliona-orhideja-004

Mlade, tek posađene biljke

Ovo jeste „okean orhideja“ jer svake sedmice bude zasađeno 40 hiljada sadnica. U toku godine, kako je rekao Viher, iz staklenika bude isporučeno gotovo dva miliona orhideja. Prelepe orhideje ukrašavaju domove u Sloveniji, zemljama u okruženju, ali i u Nemačkoj, Španiji i Rusiji.

uzivanje-u-okeanu-od-dva-miliona-orhideja-006

Okean orhideja

Osim u orhidejama posetioci rasadnika mogu uživati i u vrtu, ali tropskom. Na lepo uređenom prostoru posađene su biljke tropskog i suptropskog pojasa. U svojevrsnoj džungli je oko 400 biljnih vrsta. Mnoge od njih viđamo samo kao minijaturno saksijsko bilje. U ovom vrtu su to džinovi.

uzivanje-u-okeanu-od-dva-miliona-orhideja-001

Džungla

uzivanje-u-okeanu-od-dva-miliona-orhideja-002

Džinovska paprat

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede