Cvet besmrtnosti – hibiskus

hibiskus crveni

Da li ste čuli za japansku ružu? Ili kineski slez? Niste? Možda i jeste?! Da, to je hibiskus – ukrasna lekovita biljka. Odličan u očuvanju zdravlja, jer je jak antioksidans, ali i veličanstven u svojoj lepoti.

Hibiskus potiče iz Indije i Kine i postoji oko 200 vrsta, što žbunaštih, što zeljastih. Veruje se da je najčešća ukrasna biljka u tropskim i suptropskim baštama širom sveta, ali nezaobilazan letnji gost i na našim terasama.

A šta mu je potrebno da bi se osećao kao da je kod kuće?

Hibiskusu je potrebno toplo mesto koje nije direktno izloženo suncu, sa dovoljno vlažnosti, dakle puno vode, ali bez prelivanja. Dakle, leti se u proseku zaliva tri puta nedeljno, po potrebi i češće. Nikako ne smete zaboraviti orošavanje, najbolje nekom prihranom. A zimi se zaliva jednom nedeljno.

Kada se gaji u kućnim uslovima, ne sme se izlagati temperaturama nižim od 10 ºC i višim od 27 ºC. Optimalna temperatura je oko 20 ºC kada će uzvratiti cvetanjem u periodu od šest meseci, preciznije, od aprila do oktobra.

Cvetovi hibiskusa su živih boja, od bele, ružičaste, bež, ljubičaste do jarko crvene, a boje se kod pojedinih menjaju vremenom i najčešće su dvobojni. Cvet opstaje od 1 do 3 dana. Može da poraste do pet metara u visinu, sa krošnjom širine tri metra. U kućnim, iliti saksijskim, uslovima od 120 do 150 cm.

hibiskus zut

Kakvo mu je zemljište potrebno?

Najbolje zemljište za hibiskus je ono od jednakih delova treseta i gline, za odrasle biljke 1/3 treseta i 2/3 glinenog supstrata. Presađivanje se vrši pre perioda aktivnog rasta i obavezno u veću saksiju. Potrebna mu je svetlost od 6 do 12 sati.

Hibiskusu vremenom odrvene donje grane, koje onda daju manje cvetova, pa je potrebno podmlađivanje, tačnije orezivanje najstarijih grana. Grm se podmlađuje svake 3-4 godine.

Sadnica ili seme?

Sadnja iz semena je čest način uzgajanja. Seme se skuplja iz suvih cvetova tokom septembra, zatim se čuva na suvom i hladnom mestu. Seme mora biti staro makar godinu dana. Sadi se plitko, u vlažnu zemlju. Vreme klijanja je 14 dana.

Ali ukoliko želite dobiti zdravu biljku najbolja je sadnja hibiskusa sa razvijenim korenom. Sadi se u rupu veličine posude u kojoj je dopremljena, u proleće i jesen. Može se saditi i kao živa ograda, sadite ga gušće i u jednom redu. Zimi se štiti prekrivanjem donjeg dela biljke slamom.

Kada se gaji u saksiji, potreban je humus sa peskom, dovoljna dubina saksije kako bi se koren razvio kako treba i naravno da je dovoljno teška zbog balansa. Zimi se unosi u zatvoren prostor, pa mu treba omogućiti adekvatnu vlažnost vazduha ili vlažiti lišće (orošavati) da ne bi počelo da otpada.

hibiskus dupli

Zanimljivosti o hibiskusu

Hibiskus je simbol Havaja, u svakom smislu. Nalazi se na zastavi, a i za uvetom Havajčanki ili kao đerdan koji se daruje u znak dobrodošlice posetiocima. Kinezima predstavlja znak bogatstva i slave, a za stanovnike Južne Koreje je znak za besmrtnost.

U nekim kulturama, kada nekom poklanjamo hibiskus poručujemo mu simbolično da uživa u životu, jer život brzo prođe, kao i sam cvet. Živahnih boja, raznovrstan, lekovit, simbol života i besmrtnosti, dovoljno razloga da ga gajite i u vašem domu, terasi, dvorištu.

Foto: pixabay.com

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede