Božur sadimo u jesen, a u cvetovima uživamo u proleće

bozur crveni

Božur ima krupne cvetove jarkih boja kojima ulepšava bašte od marta do maja.

U našoj zemlji ima divljih vrsta od kojih je pet zaštićeno.

Ukoliko volite božur evo nekoliko saveta o uzgoju Jorgovanke Vlajkovac, dip. inž. poljoprivrede PSSS.

Božur se u svetu uzgaja od davnina

Neki botaničari tvrde da su prve božure u Englesku donele rimske legije još 1200. godine. Navodi se da je ovaj cvet opisan u botaničkim knjigama još 1636. godine i da se gaji u Evropi više od 600 godina.

U početku je ukrašavao vrtove bogataša i carske vrtove, pa je i nazivan carskim cvetom. Cvetovi drvenastog božura u Evropu su preneti pre oko 200 godina, ali tek u novije vreme ova zahvalna i izdržljiva biljka počela je masovnije da se gaji i u vrtovima.

Ime božura potiče od kineske reči sho yu, što znači najlepši. Božur je u Kini simbol bogatstva, lepote i časti, verovatno zbog njegove crvene boje, i zajedno sa cvetom šljive tradicionalni simbol Kine.

Japan je prihvatio božur i verovanja slična kineskim. I u Kini, i u Japanu božur je simbol dobre sreće i mira, naročito kada se prikazuje u punom cvatu.

U kineskoj umetnosti božur se koristi simbolično. Motivi božura, naročito crvenog, se mogu naći na poznatim kineskim svilama, kineskom posuđu, kao i na drvenim rezbarijama.

Proizvodnja božura (Paeonia officinalis)

bozur

Božur je višegodišnja žbunasta, drvenasta i zeljasta biljka, koja se gaji zbog dekorativnih cvetova. Dobro uspeva na plodnom zemljištu slabo kisele reakcije i umerene vlage.

Božur je otporan na niske temperature i u našim klimatskim uslovima dobro prezimljava.

S obzirom da je božur višegodišnja biljka, zemljište mora da se dobro pripremiti pre sadnje dodavanjem organskih (stajnjak) i mineralnih đubriva.

Za dobar rast dubokog korena koji će davati brojne i kvalitetne cvetove, treba pre osnovne obrade uneti 30 t/ha stajnjaka i 400- 500 kg/ha NPK 8:16:24 i zaorati.

Razmnožavanje božura

Božuri se razmnožavaju delenjem korena i sadnjom mladih reznica u dobro pripremljenu zemlju isključivo u jesen, od sredine septembra do sredine oktobra, sa posebnom pažnjom na dubinu sadnje.

Mladi pupoljci se pokrivaju slojem zemlje od 3-5 cm.

Razmak sadnje je 70 x70 cm ili 50 x70 cm.

bozur u saksiji

Nega posebno važna u prvoj godini

Mere nege zasada božura se odnose na zaštitu od korova i bolesti kao i okopavanjene i unošenje od 150 -200 kg/ha mineralnog đubriva NPK 15:15:15 kada biljke niknu.

Posebna pažnja se biljkama poklanja u prvoj godini gajenja, gde se odstranjuju svi cvetni pupoljci kako bi se stimulisao rast nadzemnih i podzemnih vegetativnih organa.

U drugoj godini se ostavljaju samo 1 do 2 cveta po biljci. U trećoj i narednim godinama odstranjuju se postrani izdanci i ostavljaju se 5-7 cvetova po biljci.

Berba cvetova božura se obavlja u maju i junu, i u zavisnosti od sorte traje 2-5 nedelje.

Cvetovi mogu da se čuvaju na temperaturi od 2-5 stepeni (u hladnjači) i do 14 dana.

Foto: pixabay.com

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede