Fito farmacija

LG Seeds
meso za rostilj

Zbog trihineloze u Starim Banovcima preduzete odgovarajuće mere

Trihineloza – Uprava za veterinu apeluje na potrošače da meso i proizvode od mesa kupuju isklјučivo u odobrenim objektima.

Vanredni inspekcijski nadzor u Starim Banovcima zbog trihineloze. Preduzete su sve mere. 

Veterinarska inspekcija je sprovela vanredni inspekcijski nadzor u Starim Banovcima kod svih osoba i subjekata za koje je od Centra za kontrolu i prevenciju bolesti dobila obaveštenje da su mogući izvori obolјenja Trichinellae spiralis i preduzela sve potrebne mere, a protiv odgovornih osoba će biti podneta i prijava nadležnom tužilaštvu, navodi se u saopštenju Uprave za veterinu.

Vanredni inspekcijski nadzor sproveden je odmah po dobijanju pomenutog obaveštenja da se kod 7 osoba sumnja na zaraženost Trichinellom spiralis, a tokom istrage je utvrđeno da svinjsko meso koje je mogući izvor bolesti, potiče od svinja sa porodičnog gazdinstva iz Starih Banovaca.

Životinje su zaklane na nepropisan način u objektu mesare Darka Dražete iz Starih Banovaca koji, inače, nije odobren u Upravi za veterinu za delatnost klanja životinja.

Iz tih razloga je povučeno iz prometa i upućeno na neškodlјivo uklanjanje oko 80 kilograma prerađevina od mesa, a uzorci su takođe poslati u laboratoriju radi pregleda metodom veštačke digestije.

Na osnovu prispelih rezultata laboratorijskih analiza, utvrđeno je da je meso uzorkovano na gazdinstvu iz Starih Banovaca (mleveno meso, kobasice) pozitivno na prisustvo larvi Trichinellae spiralisa u toku dana se očekuju i rezultati ostalih uzoraka.

Veterinarska inspekcija će protiv odgovornih osoba za ovo delo, a u skladu sa ovlašćenjima, podneti prijavu nadležnom tužilaštvu za krivično delo iz člana 256. KZRS – stavlјanje u promet škodlјivih namirnica, kao i prijavu nadležnom prekršajnom sudu zbog obavlјanja neregistrovane delatnosti (u skladu sa Zakonom o inspekcijskom nadzoru).

Ovom prilikom Ministarstvo polјoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Uprava za veterinu još jednom apeluju na potrošače da meso i proizvode od mesa kupuju isklјučivo u odobrenim objektima.

Oznake:, ,

Ostavi komentar

Predstavljamo

Nova knjiga Branislava Gulana o nestajanju sela u Srbiji

Nova knjiga o selu Branislava Gulana, publiciste, književnika i člana Naučnog društva ekonomista Srbije, "Ruralne sredine u Srbiji - Spasavanje ...
Detaljnije

Najave događaja

ZRBizNet o digitalnoj transformaciji i ženskom preduzetništvu

ZRBizNet sajam privrede, treći po redu, održaće se u Zrenjaninu od 19. do 21. septembra 2019. godine u Hali sportova ...
Detaljnije