Vesić: Nacionalna veletržnica i poljoprivreda su šansa za razvoj Beograda

Nacionalna veletržnica će omogućiti da se na jednom mestu roba prikuplja i prepakuje u skladu sa standardima tržišta na koje se izvozi.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović i direktor PKB-a Vojin Lazarević obišli su danas „Veletržnicu Beograd” i razgovorali sa njenim rukovodstvom o daljem razvoju najveće veletržnice na Balkanu, navodi se na portalu Grada Beograda.

Vesić je podsetio da se „Veletržnica Beograd” nalazi u vlasništvu Grada Beograda i da se prostire na 17 hektara. 

– Sada je prilika da zajedno sa državom napravimo nacionalnu veletržnicu kojoj će prethoditi zakon o nacionalnoj veletržnici. Time će se definisati proširenje i izgradnja novih hala, kako bi veletržnica postala mesto iz kojeg će se plasirati poljoprivredni proizvodi iz Beograda i Srbije u svet – naveo je Vesić.

On je podsetio da je u poljoprivredi veoma važan plasman robe i da će se na ovaj način pomoći našim poljoprivrednicima i poljoprivredi. 

– Za Grad Beograd poljoprivreda je veoma važna. Ako izuzmemo da je turizam naša najbrže rastuća privredna grana, kao i da se planiraju velika ulaganja u kreativnu industriju i start-ap sektor, poljoprivreda predstavlja treću šansu za razvoj prestonice. U Beogradu imamo 242.000 hektara obradive površine, od kojih se trenutno obrađuje 150.000 hektara – ukazao je zamenik gradonačelnika i zaključio da će nacionalna veletržnica omogućiti veću ponudu i samim tim niže cena proizvoda.

Ministar Nedimović dodao je da će „Veletržnica Beograd” po novom konceptu nacionalne veletržnice omogućiti da se na jednom mestu roba prikuplja i prepakuje u skladu sa standardima tržišta na koje se izvozi.

– Pravljenje ovakve platforme služiće za distribuciju robe po čitavom svetu. „Veletržnica” se logistički nalazi  na izvanrednoj poziciji. Najveća poljoprivredna proizvodnja je u krugu od samo 100 kilometara, povezana je auto-putevima, aerodromom i kargo prevozom – zaključio je Nedimović.

Direktor PKB-a (Al Dahra – Srbija) Vojin Lazarević ukazao je na značaj razvoja poljoprivrede u našoj zemlji. 

– Inicijative Grada Beograda i Republike Srbije u razvoju agrara su prepoznate u svetu. Firme iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koje su globalni investitori u agraru, prepoznale su Srbiju za neke od svojih najvažnijih investicija. Takođe, „Veletržnica Beograd” može da bude tačka spajanja između investitora iz UAE i Srbije – istakao je Lazarević i dodao da će u naredne dve do tri godine u PKB biti investirano više od 180 miliona evra. 

Događaju je prisustvovala direktorka „Veletržnice Beograd” Nataša Putnik.

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?

Da li ste za ograničenje maksimalne površine poljoprivrednog gazdinstva?
Close Menu