Osiguranje čuva plodove našeg rada i predstavlja ulaganje u proizvodnju

soja nakon grada 2

Osiguranje poljoprivredne proizvodnje nije nepotreban trošak, već ekonomska kategorija koja predstavlja ulaganje u proizvodnju.

Svedoci smo da se klimatski uslovi menjaju, pa će u budućnosti verovatno biti više vremenskih nepogoda na koje čovek neće moći da utiče. Poljoprivredna proizvodnja je svakim danom sve skuplja, a najskuplja ako pred žetvu ili berbu vremenska nepogoda uništi rod.

O osiguranju u poljoprivredi govorilo se na skupu koji je održan u Privrednoj komori Vojvodine u organizaciji DDOR-a i Zadružnog saveza Vojvodine.

U Vojvodini je osigurano ukupno 15 % poljoprivrednog zemljišta. Ovaj procenat je prilično nizak, smatra generalni direktor „DDOR Novi Sad“ Đorđo Markeđani i poručuje da je važno razvijati svest o neophodnosti osiguranja, kako zbog razvoja proizvodnje, tako i zbog korišćenja sredstava EU fondova.

Italijan

Đorđo Markeđani

U poslednjih nekoliko godina vidljivi su pomaci na bolje, pa je više i zadruga i kooperanata koji se odlučuju da osiguraju proizvodnju. To je delom rezultat i organizovanja ovakvih skupova na kojima se govori o značaju osiguranja, smatra predsednik Zadružnog saveza Vojvodine (ZSV) Radislav Jovanov i dodaje da zadruge kada ugovaraju proizvodnju sa kooperantima insistiraju da ugovorena proizvodnja bude osigurana. To je dobitna kombinacija, jer su svi rizici isključeni, kaže Jovanov.

Osiguranje nije trošak, već ulaganje u proizvodnju

Zadruge su najviše izložene riziku od nastanka šteta, kako na svojim posedima, a još više na posedima svojih zemljoradnika, koji u slučajevima nastanka šteta nemaju mogućnosti da se razduže zadrugama, ni zadruga svojim dobavljačima, kaže sekretar Zadružnog saveza Vojvodine mr Jelena Nestorov Bizonj. 

„To je kumulativno još veći negativan efekat nedostatka osiguranja. Na samim posedima zadruga zastupljenost osiguranja poljoprivrednih useva je nešto veća nego kod poljoprivrednika. Upravo je cilj da se kroz ovakve sastanke što više širi kultura osiguranja, kako bi se shvatilo da osiguranje nije trošak, već je ekonomska kategorija koja predstavlja ulaganje u proizvodnju kao i svaka druga„, poručuje Nestorov Bizonj.

Najčešći razlog zašto izostaje osiguranje u poljoprivredi je nedostatak novca. Ali, po mišljenju naše sagovornice, to ne bi trebalo da bude opravdanje.

„U današnjim uslovima, generalno, osiguranje nije skupo. S druge strane, ipak nam se čini da poljoprivrednici ne razmišljaju da je osiguranje kategorija obaveznog ulaganja u proizvodnju. U poslednjih nekoliko godina štete u poljoprivredi su velike baš kao posledica vremenskih prilika, tačnije, neprilika. Nažalost, tek posle velikih šteta oni kreću u procese osiguranja„, kaže Nestorov Bizonj.

Osiguranje nije skupo. Skupo je kada izgubimo rod

Voćari znaju zašto je važno osigurati proizvodnju, jer za samo nekoliko minuta grad može uništiti čitav rod.

Svu proizvodnu površinu od šest hektara Zemljoradnička zadruga „Voćar Slankamen“ je osigurala.

„Klima se promenila. Imamo kasne mrazeve, više puta godišnje grad i kada ne bismo osigurali voćnjak doveli bismo u pitanje ceo naš rod. Osiguranje mora da bude u lancu proizvodnje kao što moramo da oremo, sejemo ili štitimo useve. Bili smo u prilici da aktiviramo polisu i imamo dobro iskustvo sa DDOR-om. Moja poruka je da proizvodnju moramo osigurati, kako ne bismo ostali bez celokupnog roda. Osiguranje nije skupo. Skupo je kada izgubimo rod, jer to nije gubitak za samo jednu godinu„, poručuje direktor ZZ „Voćar Slankamen“ Nikola Kotarac.

Nikola Kotarac

Nikola Kotarac

Osiguravajuće kuće treba da se još više približe poljoprivrednicima, da se sa njima više druže, češće održavaju sastanke i predavanja. Verovatno bi se onda i bolje razumeli, smatra Kotarac.

Radojević: Osiguranje uz udruživanje smanjuje rizik u poslovanju

Podršku ovakvim i sličnim skupovima koji ukazuju proizvođačima na značaj osiguranja daje i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu.

Vuk Radojević

Vuk Radojević

Pokrajinski sekretar Vuk Radojević je pohvalio organizatore susreta, ističući važnost podizanja svesti o tome da osiguranje sopstvene proizvodnje nije trošak, već ulaganje u sigurnost proizvodnje i da uz udruživanje doprinosi smanjivanju rizika u poslovanju.

Foto: A.M.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede