Novo postrojenje na biogas na farmi "Global Seed"

global seed

Prva elektrana na biogas u farmi je otvorena još 2012. godine , a sa postrojenjem koje je danas pušteno u rad „Global Seed“ raspolaže sa ukupnim instalisanim kapacitetom od 1,2 megavata.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović obišli su danas u Čurugu novo postrojenje za biogas u okviru farme „Global Seed“.

Farma „Global Seed“ bavi se organskom proizvodnjom ratarskih kultura, organskog mleka, uzgojem tovnih junadi i mlečnih krava i dobijanjem električne energije iz obnovljivih izvora. Prva elektrana na biogas u farmi je otvorena još 2012. godine , a sa postrojenjem koje je danas pušteno u rad „Global Seed“ raspolaže sa ukupnim instalisanim kapacitetom od 1,2 megavata. Ukupna investicija u oba pogona iznosi 4,3 miliona evra.

Vuk Radojević je ovom prilikom istakao da je zadovoljstvo videti jedinstvenu farmu ne samo u Srbiji, nego i Evropi, kakva je „“Global Seed“ kada su u pitanju biljna i stočarska organska proizvodnja.

On je dodao da farma raspolaže oko 1000 muznih krava u organskoj proizvodnji, sa prosekom oko 18 hiljada litara mleka dnevno, ili 7 miliona litara godišnje, što su impresivni podaci. S druge strane, kada je reč o biljnoj proizvodnji na oko 1700 hektara, od čega je 800 hektara pod navodnjavanjem „“Global Seed“ i tu beleži značajne rezultate u organskoj proizvodnji, sa prosečnim prinosom pšenice i do šest tona po hektaru i suncokreta do tri tone po hektaru.

„Pokrajinska vlada je preko Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo ove godine izdvojila skoro tri puta više sredstva za podršku kontroli i sertifikaciji organske proizvodnje“, naveo je Vuk Radojević i dodao da je podržana i nabavka mehanizacije koja je specifična i neophodna za organsku proizvodnju.

Radojević je naglasio da je organska poljoprivredna proizvodnja prilika za sva mala i srednja gazdinstva da se kroz koncept organske proizvodnje izbore za svoje mesto na tržištu i učine sebe konkurentnijima.

Ministar Nedimović je naglasio da je „“Global Seed“ jedan od najvećih proizvođača organskog mleka u Evropi, te da je to nešto po čemu Srbija treba da bude prepoznatljiva.

„Organska poljoprivreda je nešto na čemu ćemo insistirati u godinama koje su pred nama, iz prostog razloga što je tu ostvarena vrednost mnogo izdašnija i može mnogo više da se zaradi, vodeći računa o svim pravilima koja postoje u skladu sa našom zakonskom regulativom“, kazao je Nedimović dodajući da i mnogo manje farme od „Global Seed“ mogu da imaju biogasno potrojenje, te da će kroz IPARD biti podržane takve akvizicije.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede