Fito farmacijamleko u laktofrizu 1

Mlekari traže produženje prelevmana

Predstavnici mlekarske industrije Srbije zatražili su da se zadrže zaštitne mere – prelevmani na uvoz mleka i mlečnih proizvoda iz zemalja EU i nakon 30. juna 2016. godine

, kako bi se očuvala domaća sirovinska baza i pronašao održiv model očuvanja primarne proizvodnje mleka, objavljeno je na sajtu Privredne komore Srbije.

Jedinstven stav mlekarske industrije da je neophodno zadržati postojeći režim zaštitnih mera dogovoren je na sednici Grupacije mlekarske industrije PKS, koja okuplja vodeće proizvođače i prerađivače mleka u Srbiji.

Gubitak domaće sirovinske baze mlekarske industrije, stvara mogućnost da domaće tržište postane zavisno od uvoza mleka i mlečnih proizvoda, koji učestvuju u vrednosti minimalne potrošačke korpe sa oko 8,82 odsto, a prosečne potrošačke korpe sa 7,02 odsto. Rast cena mleka u inostranstvu imao bi direktan uticaj na povećanje troškova života u Srbiji, ocenili su predstavnici domaće mlekarske industrije, navodi se u saopštenju.

Sednici Grupacije mlekarske industrije prisustvovali su i predstavnici Grupacije za stočarsku proizvodnju, koji se bave govedarstvom. Kako je istaknuto, stočarstvo u Srbiji je zasnovano na malim i srednjim gazdinstvima koja su vlasnici dve trećine uslovnih grla stoke. Udeo stočarstva u vrednosnoj strukturi poljoprivredne proizvodnje iznosi oko 33,1 odsto, što je veoma malo s obzirom na raspoložive zemljišne površine. Smanjenje stočnog fonda utiče i na smanjenje broja zaposlenih na farmama koje proizvode sirovo mleko. Negativan efekat, osim manjka radne snage, ogleda se i u padu broja stanovnika i nepovoljnom prirodnom priraštaju u tim regionima.

 

Ostavi komentar

Predstavljamo

“Poljoprivrednikov poljoprivredni kalendar 2018” u prodaji

"Poljoprivrednikov poljoprivredni kalendar 2018" - nova znanja, dostignuća, iskustva ...
Detaljnije

Najave događaja

ogledni vocnjak

Savetovanje o savremenoj proizvodnji voća u Novom Sadu

Savetovanje za voćare u subotu, 15.12.2018. na Poljoprivrednom fakultetu ...
Detaljnije