Mladi poljoprivrednici u Srbiji i Hrvatskoj najviše pomoći dobijaju od svoje porodice

mladi Cipak berac paradajza
O položaju poljoprivrednika do 30 godina u Srbiji i Hrvatskoj u studiji “Mladi poljoprivrednici i prehrambeni suverenitet”.

Istraživanje je rađeno u sklopu projekta „Gajimo uzgajivače“ (Growing Growers). 
 
Rezultati projekta biće predstavljeni na međunarodnoj konferenciji Belgrade Food Show (BELEXPOCENTAR Španskih boraca 74, 11070 Beograd) u četvrtak, 10. oktobra u 16 časova.
 
Projekat „Growing Growers“ je finansiran sredstvima Evropske komisije kroz program Erasmus+ KA2 Strateška partnerstva za mlade.

Nosioci projekta su organizacije AMA – Centar za negu čoveka i prirode iz Srbije i ZMAG (Zelena mreža aktivističkih grupa) iz Hrvatske.

Studija je prikaz istraživanja sprovedenog tokom februara i marta 2019. godine na populaciji mladih poljoprivrednika u Srbiji (38 ispitanika) i Hrvatskoj (27 ispitanika).

Na primer, na pitanje koje bi Vam bile tri najkorisnije investicije u Vašu proizvodnju kako bi ona bila finansijski održivija redosled je sledeći:

Srbija: Nova mehanizacija, Veće površine i Razvoj proizvoda i pozicioniranje na tržištu te Bolja infrastruktura.

Hrvatska: Nova mehanizacija, Veće površine te Marketing i proizvoda i pozicioniranje na tržištu EU: Veće površine, Dodatna edukacija te Upravljanje/management farme i optimizacija proizvodnje

Na pitanje: Kao mladi proizvođač/ica navedite šta bi Vam najviše pomoglo u proizvodnji redosled je sledeći:

Srbija: Investicije, Edukacija i treninzi te Usluge savetovanja

Hrvatska: Mere koje su primenjive za stvarnu proizvodnju, Investicije, te Usaglašenost mera na lokalnom, nacionalnom i EU novou. EU: Mere koje su primenjive za stvarnu proizvodnju, Prepoznavanje od strane OCD-a za nabavku hrane od proizvođača te Usklađenost mera na lokalnom, nacionalnom i EU novou.

Preko polovine (55,55 %) ispitanika u Hrvatskoj proizvodi hranu na 5 ili manje hektara, dok je u Srbiji preko dve trećine (65,78 %) takvih malih proizvođača.

U istraživanju na nivou EU-a je potpuno drugačija slika gde čak 56,15 % mladih poljoprivrednika proizvodi 100 ili više hektara.

Na pitanje da li se vide u ovom poslu i za 5 godina značajna većina mladih poljoprivrednika i u Srbiji (64,9 %) i u Hrvatskoj (76 %) daju potvrdan odgovor jer uživaju u svom poslu.

Testirane su i razlike između Srbije i Hrvatske kako bi se utvrdilo postoji li statistički značajna razlika između ispitanika na pitanjima koja se bave njihovim vrednosnim opredeljenjima, pogledom na ekonomsko-društveno uređenje i uloge odnosno odgovornost koju u takvom sistemu imaju država i
drugi bitni akteri.

Oko nekih pitanja postoji saglasnost. I u Hrvatskoj i u Srbiji najveći broj ispitanika ističe kako najviše pomoći dobijaju od svoje porodice.

Istraživanje je pokazalo da su na neka pitanja odgovori mladih poljoprivrednika u ove dve zemlje različiti. 

Država i ministarstvo rade dobro za malog poljoprivrednika pri čemu je veći broj ispitanika u Srbiji koji se ne slažu s ovom tvrdnjom, a to je u skladu s njihovim izrazitim nezadovoljstvom ulogom i politika države u sektoru proizvodnje hrane, a i šire.

U Srbiji je značajno više ispitanika koji smatraju da država treba da ima presudnu ulogu u garanciji otkupa i cene za domaće proizvode.

Da je ekološka hrana precenjena i da se tu iskorišćava briga ljudi za zdravlje značajno više ispitanih mladih poljoprivrednika iz Hrvatske se nije složilo sa tom tvrdnjom.

To je verovatno posljedica što u Hrvatskoj preko polovine mladih poljoprivrednika koji su zapravo ekološki proizvođači i shvataju prednosti ekološke proizvodnje i za okolinu i za ljude. Deo njih je vezan za direktne kontakte sa svojim kupcima i kratke lance što im omogućava cene koje su zadovoljavajuće za veliki broj ljudi.

 

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?