Fito farmacija

LG Seeds
mleko na crnoj podlozi

Ministri poljoprivrede Slovenije i Srbije najavili nestašicu mleka

Minulog vikenda susreli su se ministri poljoprivrede Slovenije i Srbije Dejan Židan i Branislav Nedimović.

U obraćanju novinarima u voćnjaku Borkovac u Rumi govorili su iskreno i sa uvažavanjem razlika u kojima se ove dve zemlje nalaze.

– Mi smo najbolje ruralno uređena zemlja u EU i to se zna – rekao je Židan i obrazložio da se posebno vodi računa o mladima i ostanku na selu, iako smo od ulaska u EU izgubili 25 % obradivih površina koje je zauzela gradnja. – Shvatili smo da mladi ljudi koji ostaju na selu donose novine i svežinu u poljoprivredi i zbog toga im dajemo 45.000 evra ako imaju šest i više hektara oranica, a poljoprivreda im je osnovno zanimanje. Oni koji još nešto rade pored poljoprivredne proizvodnje dobijaju 18.000 evra.

Govoreći o iskustvima iz Slovenije, koja mogu biti korisna za Srbiju, Nedimović je rekao da ih je mnogo, ali da Srbija nije u poziciji da uveliko daje za neke programe, ali da će pokušati da iduće godine prioritet dobiju ulaganja u skladišni prostor, sušare, hladnjače, male prerađivačke kapacitete, kao i određena mehanizacija.

– Detaljno analiziramo dosadašnja ulaganja iz agrarnog budžeta i efekte i na osnovu toga planiramo budžet za 2017. godinu, koji će biti povećan, a gde i koliko u pojedinostima još nismo odlučili. – rekao je Nedimović.

ministri-sloveniju-i-srbije

On je istakao da će zadruge imati podršku u finansiranju razvoja, kao i da će za efikasan rad inspekcija i objedinjenost, koja je u Sloveniji, iskoristiti za našu organizovanost.

Nedimović je rekao da će sve obaveze prema gazdinstvima biti izvršene do kraja godine.

Oba ministra su jasno prognozirala da će uskoro doći do nestašica mleka, na kom su, bez razlike na ulaznu cenu,  kako su rekli, uvek zarađivale kompanije iz prerade i trgovine.

Židan je rekao da su cene prema farmerima pale i do 36 % u poslednje tri godine, ali da to nisu osteili potrošači.

www.agroservis.rs

Oznake:, , ,

Ostavi komentar

Predstavljamo

Nova knjiga Branislava Gulana o nestajanju sela u Srbiji

Nova knjiga o selu Branislava Gulana, publiciste, književnika i člana Naučnog društva ekonomista Srbije, "Ruralne sredine u Srbiji - Spasavanje ...
Detaljnije

Najave događaja

oranje 211

Jubilarna, dvadeseta “Srbobranska brazda” – najava i program

"Srbobranska brazda" - tradicionalno takmičenje orača ...
Detaljnije