Još mesec dana rok za podsticaje za mlade poljoprivrednike

mladi Cipak berac paradajza

Produžen rok za još mesec dana za podnošenje prijava.

Zbog velikog interesovanja Ministarstvo poljoprivrede Srbije produžilo je na još mesec dana rok za podnošenje prijave za podsticajna sredstava poljoprivrednicima mlađim od 40 godina.

To je izjavio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović u Rumi, prilikom obilaksa fabrike salate „La Linea Verde“, i istakao da će država uspeti da plasira mnogo sredstava mladim poljoprivrednicima, prenela je RTV.

On je ukazao da država za mlade koji se bave poljoprivredom sprovodi još jedan projekat za dodelu bespovratnih sredstava za unapređenje kvaliteta života u ruralnim područjima.

Ministar je dodao da će klasifikacija po osnovu tog konkursa biti završena u narednih 15 do 20 dana, kao i da je stiglo 1.267 zahteva.

„Sve više mladih u poljoprivredi nam treba zbog povrtarstva. To je teška grana, jer zahteva fizički radi, to nije posao od 30 dana godišnje, već ovde moraš ozbiljno da radiš“, ukazao je Nedimović.

Ministarstvo poljoprivrede je prošle godine davalo startap kredite od po 10.000 evra, dok mladi ove godine mogu da računaju na podsticajna sredstva od maksimalno 1,5 miliona dinara.

Prošle godine je Ministarstvo odobrilo 667 zahteva i isplatilo 459 miliona dinara mladim poljoprivrednicima do 40 godina iz svih krajeva Srbije.

Poljoprivrednici će novac dobiti unapred, troškove će dokazivati računima, dok će inspekcija Ministarstva poljoprivrede kontrolisati na šta su sredstva utrošena.

Podsticaji su namenjeni za nabavku novih mašina, mehanizacije, ulaganje u razvoj i proširenje biljne proizvodnje i pripreme poljoprivrednih proizvoda, za razvoj i unapređenje primarne stočarske proizvodnje, kao i za podršku investicijama za razvoj i unapređenje prerade mleka, voća i povrća.

Nedimović je istakao i da je Srbija dobila i novi propis koji se tiče angažovanja sezonskih radnika u poljoprivredi, kojim će se, kako je objasnio, poslodavcima olakšati registracija i troškovi angažovanja sezonskih radnika.

Izvor: RTV

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede