Fito farmacija

LG Seeds

Instrukcija o pojačanom odstrelu divljih svinja zbog afričke kuge

Pojačan odstrel i nadzor u lovištima u Srbiji koja se graniče sa Rumunijom. 

Uprava za šume objavila Instrukcije o pojačanom odstrelu divljih svinja.

U skladu sa odredbama Naredbe o preduzimanju mera za sprečavanje unošenja, pojave, otkrivanja, širenja, suzbijanja i iskorenjivanja zarazne bolesti afričke kuge svinja korisnici lovišta na teritoriji Republike Srbije dužni su da u cilju sprovođenja biosigurnosnih mera postupaju po instrukcijama o pojačanom odstrelu divljih svinja. 

Uprava za šume Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je u lovištima ustanovljenim na teritoriji Srbije koja se kopnenim delom graniče sa Rumunijom, pored opštih mera koje se sprovode na celokupnoj teritoriji Srbije, naložila i sprovođenje posebnih mera koje preduzimaju korisnici tih lovišta, kao i posebnih mera koje obuhvataju epiziootološko istraživanje i inspekcijski nadzor.

Instrukcija o pojačanom odstrelu divljih svinja u Banatu i istočnoj Srbiji

U lovištima u Banatu na dvadeset lokacija je predviđen odstrel divljih svinja do biološkog minimuma – što je 50 odsto optimalnog broja divljači u lovištu.

Na devet lokacija u istočnoj Srbiji je predviđen odstrel do postizanja brojnosti 70 odsto od matičnog fonda divljih svinja.

Biološki minimum podrazumeva 50 % od optimalnog broja divljači u lovištu.

Od svakog učesnika u lovu uzeće se izjava o njegovim lovnim aktivnostima u prethodnih 30 dana.

Lovcima su naložene stroge mere dezinfekcije opreme i vozila.

Obavezno je i slanje uzoraka mesa odstreljenih divljih svinja na analizu. U promet se može staviti meso u slučaju da nije potvrđeno prisustvo virusa AKS.

Apel lovcima: Držite se lovačkog kodeksa

Lovački portal Srbijalov poziva lovce da se drže lovačkog kodeksa. U tekstu objavljenom na ovom portalu navodi se da Instrukcija u tački 7. predviđa da se mere pojačanog i redukcionog odstrela mogu vršiti bez posebnog odobrenja, i u vreme zabrane lova.

“Sva ova dešavanja sa afričkom kugom u Srbiji dolaze u momentu kada je reprodukcioni ciklus na vrhuncu, divlje krmače su visoko suprasne ili već vode prasiće (parenje divljih svinja je jesenas počelo znatno ranije nego inače), pa je pred pravim lovcima sada zaista ispit iz lovačkog kodeksa, da ne pucaju krmače u ovo doba, nego veprove i nazimad. Ali, poznajući mentalitet jednog dela lovaca, ne treba sumnjati da će biti i onih kojima će pojačan odstrel doći kao poručen da dignu pušku na sve što mrda. Dakle, pre nego što se krene u odstrel ‘bez posebnog odobrenja i u vreme kada je lov zabranjen’, i pre nego što se povuče oroz na puški, razmislite dobro. Redukcija brojnosti jeste mera koja se morala uvesti, ali to se odnosi na broj jedinki; na lovcima i lovačkoj savesti je da i ovom prilikom vode računa o polnoj strukturi odstrela. Dakle, rekli bi smo ipak da krmače treba pucati samo baš u krajnjoj nuždi, ako nema dovoljno veprova i nazimadi.

Kompletan tekst Instrukcije, sa spiskovima lovišta u kojima se primenjuje pojačan odstrel, možete pogledati na sajtu Lovačkog saveza Srbije OVDE

Afrička kuga svinja: AKTUELNE INFORMACIJE

Foto: pixabay.com

Ostavi komentar

Predstavljamo

Nova knjiga Branislava Gulana o nestajanju sela u Srbiji

Nova knjiga o selu Branislava Gulana, publiciste, književnika i člana Naučnog društva ekonomista Srbije, "Ruralne sredine u Srbiji - Spasavanje ...
Detaljnije

Najave događaja

ZRBizNet o digitalnoj transformaciji i ženskom preduzetništvu

ZRBizNet sajam privrede, treći po redu, održaće se u Zrenjaninu od 19. do 21. septembra 2019. godine u Hali sportova ...
Detaljnije